Caută
Close this search box.

Situație fără precedent în politică! Moment incredibil la Guvern. S-a întâmplat în spatele ușilor închise

cîţu

Premierul Florin Cîţu a fost blocat, în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, de către partenerii din USR PLUS. Şedinţa a fost suspendată. Ce a făcut prim-ministrul de a reuşit să-i supere pe partenerii din coaliţie?

Şedinţă de Guvern întreruptă! Cîţu, ameninţat cu moţiunea de cenzură de USR PLUS

Şedinţa de Guvern de miercuri de la ora 11:00 a fost întreruptă, iar cei de la USR PLUS au ameninţat chiar cu moţiunea de cenzură.

Totul a plecat de la programul de investiţii “Anghel Saligny”, în valoare de 50 de miliarde lei, pe care premierul Florin Cîţu a vrut să-l introducă pe ordinea de zi suplimentară. Nervoşi, reprezentanţii USR PLUS au ameninţat că vor depune o moţiune de cenzură dacă proiectul va fi adoptat, afirmând că nu există încă avizele necesare pentru acesta.

Şedinţa de Guvern va fi până la urmă reluată la ora 19:00.

Poziţia oficială a biroului de presă de la Palatul Victoria este că decizia de suspendare a fost luată în contextul începerii noii sesiuni parlamentare: “Motivul pentru care ședința de Guvern va fi reluată la ora 19.00 este acela că majoritatea miniștrilor sunt și parlamentari, iar la ora 17.30, președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, va vorbi în Parlamentul României în ședința camerelor reunite”.

Surse guvernamentale au precizat că proiectul poate fi adoptat fără avize în baza HG care reglementează procedura de avizare și care „nu lasă loc pentru a bloca activitatea Executivului”, potrivit digi24.ro.

Este vorba despre legea care prevede că “Guvernul adoptă hotărâri și ordonanțe în prezența majorității membrilor săi. Hotărârile și ordonanțele se adoptă prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăște prim-ministrul”.

Liderii coaliţiei de guvernare nu au ajuns, până în prezent, la un acord privind programul de investiţii “Anghel Saligny”. USR PLUS a acuzat de la început că acesta este doar o continuare a programului PNDL şi au cerut mai multe amendamente. În plus, au condiționat susținerea proiectului de un acord în coaliție pentru desființarea secției speciale.

USR PLUS s-ar fi plâns, în ultima şedinţă a coaliţiei, că nu sunt printre beneficiarii programului “Anghel Saligny” pentru că au puţini primari. Au cerut, în schimb, deblocarea unuia dintre proiectele lor, cum ar fi desfiinţarea SIIJ.

“Colegii de la USR PLUS au formulat propuneri legate de introducerea de standarde de cost. Știm că se finanțează investiții în infrastructura de apă, canal, gaz și rutieră. Deci solicitarea de introducere de standarde de cost, procedură transparentă, confințarea, toate cererile să fie depuse online și să se înființeze o platformă digitală în care să se poată urmări evoluția fiecărui proiect de la faza de derulare până la faza de execuție a proiectelor, inclusiv situația decontărilor.

S-au acceptat dintre propunerile USR PLUS și o serie de alte propuneri care țin de neincluderea în PNDL3 a proiectelor care au fost depuse prin PNDL1 și PNDL2 care au stadiu zero de realizare, de asemenea, chiar dacă se semnează contractul de finanțare, dacă nu se depun documentațiile solicitate în termeni de maxim 2 ani, cel care a semnat contractul de finanțare pierde dreptul de finanțare a proiectului respectiv.

Discuțiile vor continua asupra acestui subiect. Sigur există deschidere pentru a îmbunătăți acest proiect, pentru a exista un control al costurilor prin itermediul standardelor de cost, existența unor criterii de finanțare”, a declarat Ludovic Orban, după şedinţa coaliţiei de săptămâna trecută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri