Caută
Close this search box.

SUA acuză posibile nereguli în alegerile parlamentare din Rusia

putin

Președintele Joe Biden a condamnat, luni, condiţiile în care a avut loc scrutinul parlamentar din Rusia, câştigat de partidul pro-Kremlin „Rusia Unită”, Washingtonul denunţând marginalizarea opoziţiei prodemocratice și a reprezentanților ei.

Departamentul de Stat de la Washington a scris într-un comunicat postat pe site-ul oficial:

Alegerile parlamentare din Federaţia Rusă s-au desfăşurat în condiţii care nu sunt favorabile procedurilor libere şi corecte. Utilizarea de către Guvernul rus a legilor contra «organizaţiilor exrtremiste», contra «agenţilor străini» şi a «organizaţiilor indezirabile» a limitat sever pluralismul politic şi i-a împiedicat pe cetăţenii ruşi să îşi exercite drepturile civice şi politice”.

Restricţiile impuse de Guvernul rus, precedate de eforturi extinse în scopul marginalizării personalităţilor politice independente, au împiedicat şi monitorizarea alegerilor de către Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), precum şi de către Adunarea Parlamentară a OSCE, afectând transparenţa, care este esenţială pentru alegeri corecte„, mai scrie Departamentul de Stat.

Cerem Rusiei să îşi onoreze obligaţiile internaţionale de a respecta drepturile omului şi libertăţile fundamentale şi să înceteze campania de presiuni asupra societăţii civile, opoziţiei politice şi presei independente. În plus, nu recunoaştem organizarea alegerilor pe teritoriul ucrainean suveran şi reafirmăm susţinerea neclintită pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei„, mai spune Departamentul de Stat.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au denunţat și ei nereguli produse în scrutinul parlamentar din Rusia.

Citește și: O tânără din Constanța a fost măcelărită

Partidul Rusia Unită – conservator, naţionalist, care îl susţine pe preşedintele Vladimir Putin, a obţinut 49,84% din voturi în urma scrutinului parlamentar desfăşurat în Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri