E deja de notorietate că, după 16 ani, Angela Merkel va pleca curând din funcția de cancelar, dar moștenirea pe care o lasă va influența puternic Europa în deceniile care urmează.
Și sunt multe direcții în care se va manifesta această inflluență, însă ne vom referi aici la unul din ”punctele” cele mai sensibile. E vorba de gazoductul Nord Stream 2 pentru care germanii s-au zbătut atât de mult în ultimii ani.
Un insignifiant sătuc german de la Marea Baltică a ajuns acum punctul central al noului Război Rece
De eforturile Berlinului va beneficia în primul rând Rusia lui Vladimir Putin, pentru că această conducta lungă de 1224 de kilometri îi oferă puternicului liderul de la Kremlin controlul asupra aprovizionării cu energie a Europei.
Cu lungul său debarcader de lemn de pe malul Mării Baltice și plaja de nisip înconjurată de păduri, sătucul german Lubmin (cu puțin peste 2.000 de locuitori la ultimul recensământ) este cunoscut pentru turismul său liniștit. Străzile acestui fost sat pescăresc sunt pline de hoteluri, vile inteligente și case de vacanță în stil scandinav.
În ciuda atmosferei patriarhale, acest loc are o importanță uriașă în noul război rece dintre Occident și Rusia, pentru că Lubmin este punctul terminus al celebrului gazoduct Nord Stream 2. La câțiva kilometri distanță de orășelul german, o grămadă de indicatoare, țevi, tuburi și coșuri de fum se înalță în spatele gardurilor înalte și a camerelor de securitate.
„Acordarea unei puteri mai mari lui Putin asupra rețelelor energetice ne face mai vulnerabili la dictatura sa și asta este rău pentru noi toți” (oficial NATO)
Gazoductul de aproape 10 miliarde de dolari aduce gazul rusesc în Europa prin Marea Baltică și mulți spun că e o adevărată armă în mâna lui Putin. În acest moment, nimeni din Europa nu poate nega importanța strategocă a hidrocarburilor. Facturile cresc amețitor, firmele de energie au probleme și toate ițele par să ducă la această stațiune liniștită de pe litoralul german.
„Nord Stream 2 îi permite lui Putin să folosească gazul ca armă vizată și să submineze NATO”, spune deputatul britanic Tom Tugendhat, președintele Comisiei pentru afaceri externe. „Acordarea unei puteri mai mari lui Putin asupra rețelelor energetice ne face mai vulnerabili la dictatura sa și asta este rău pentru noi toți.”
Forțează mâna UE cu arma gazelor
Conducta a fost finalizată luna aceasta și Putin vrea să obțină cât mai repede aprobarea de a deschide robinetul. Unii analiști susțin că liderul de la Kremlin provoacă probleme în aprovizionarea Europei pentru a crește în mod cinic prețurile: Scopul e de a exercita presiuni asupra autorităților de reglementare de la Berlin și Bruxelles, pentru a-i oferi condiții mai bune pentru a deschide robinetele.
Alți experți spun că ceea ce face Putin amintește de acțiunile cartelului țărilor producătoare de petrol, OPEC de pe, la începutul anilor 1970, când prețurile petrolului s-au cvadruplat cu consecințe devastatoare după ce aprovizionarea a fost redusă cu 25%.
Rusia furnizează aproximativ 40% din energia din Marea Britanie și UE, dar acest proiect costisitor are un sens comercial redus, deoarece există o capacitate abundentă prin rețelele existente în Ucraina, Polonia și primul Nord Stream, cel finalizat în 2010.
Nord Stream 2 pune, însă, Ucraina într-o sutuație disperată, deoarece Rusia poate acum să ocolească gazoductele care aduceau Kievului sume uriașe în fiecare an. Kremlinul poate chiar să întrerupă aprovizionarea cu gaz a Ucrainei, în eventualitatea unui conflict, fără a-și afecta propria economie și fără a-și pune în pericol relația cu țări (extrem de) prietenoase precum Germania.
Liderii germani care l-au ajutat mult
Merkel nu este singura care a făcut jocul lui Putin. Predecesorul ei, cancelarul social-democrat Gerhard Schroder este omul care a dat aprobarea inițială a proiectului.
Schroder a semnat și acordul pentru Nord Stream 2 la câteva zile după ce a pierdut alegerile din 2005, apoi, după câteva săptămâni, a intrat – nici mai mult, nici mai puțin decât în Consiliul de administrație al companiei care conduce proiectul. Ulterior a devenit chiar președintele acesteia!
Frumoasă și scurtă ”carieră” de succes, nu-i așa?
Schroder și-a sărbătorit, de altfel, aniversarea a 70 de ani de viață împreună chiar cu Vladimir Putin, la Sankt Petersburg, imediat după ce Rusia a invadat Crimeea, apoi a devenit președinte al Rosneft, un gigant petrolier de stat, ATENȚIE!, supus sancțiunilor UE în legătură cu anexarea Crimeei.
„Oamenilor de stânga le displac reformele CANCELARULUI în materie de muncă, NU faptul că a devenit lacheul lui Putin”
Cu toate acestea, Schroder nu este deloc blamat în Germania pentru faptul că a făcut jocul lui Putin, ci pentru diminuarea ajutoarelor de stat pentru săraci și reformele sale de pe piața muncii:
„Oamenilor de stânga le displac reformele sale în materie de muncă, nu faptul că a devenit lacheul lui Putin”, spune ziaristul Alan Posener de la cotidianul german Die Welt.
Cel mai puternic străin din Rusia este, culmea, tot un german!
Un alt german implicat în proiectul Nord Stream 2 este Matthias Arthur Warnig, probabil cel mai influent străin din Rusia.
La fel ca Putin, Warnig a lucrat în serviciile de informații ale regimului comunist. S-a înscris la Stasi în vârstă de 18 ani, spionându-și prietenii din grupurile de tineri și – conform analizei documentelor de stat efectuate de cercetătorii de la Universitatea Miami – chiar pe părinții săi, pentru a-și dovedi loialitatea față de partid.
Apoi a recrutat agenți în Germania de Vest (fosta R.F.G.) pentru a intra în posesia tehnologiei aerospațiale. Foștii colegi din Stasi au susținut că Warnig ar fi fost recrutat printr-o celulă KGB chiar de către Putin.
Deși Kremlinul a afirmat că Warnig și Putin nu s-au întâlnit niciodată în timp ce lucrau pentru serviciile secrete, cei doi pot fi văzuți într-o imagine găsită la începutul acestui an în arhivele Stasi.
După prăbușirea comunismului, Warnig a fost recrutat de Dresdner Bank pentru a conduce expansiunea acesteia în fosta URSS, exploatând legăturile sale cu Putin. Cei doi erau atât de apropiați încât, atunci când fosta soție a lui Putin, Lyudmila, a suferit un accident de mașină, banca a transportat-o cu avionul la o clinică privată din Germania și i-a plătit toate facturile.
Wall Street Journal susține că banca a plătit, de asemenea, pentru ca cele două fiice ale lui Putin să poată să urmeze cursurile la Hamburg. Ulterior, Dresdner Bank a respins această afirmație, deși a recunoscut că a finanțat niște călătorii ale lui Putin
Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că atât Dresdner, cât și Warnig au beneficiat de faptul că Putin a preluat controlul în Rusia.
Într-un interviu acordat acum trei ani, Warnig a insistat că nu este marioneta lui Putin. „Nu, absolut nu, Nu sunt un purtător de cuvânt al Kremlinului. Și nu mă raportez la Kremlin”.
Cum a aruncat Merkel Germania în capcana lui Putin
Angela merkel a preluat cu totul problema Nord Stream 2 când a fost aleasă cancelar în 2005. Crescută în Germania de Est (fosta R.D.G., adică exact acolo unde a acționat Putin înainte de 1990), Merkel pare a nu-și fi făcut niciodată iluzii cu privire la Rusia. Cu toate acestea, a avut întotdeauna grijă să mențină dialogul viu și constructiv cu Putin. Merkel a slăbit independența energetică a Germaniei atunci când a ordonat încetarea producției de energie nucleară în Germania, în urma accidentului centralei nucleare japoneze de la Fukushima, în 2011.
Ultimul reactor nuclear al Germaniei urmează să fie oprit chiar anul viitor, lăsând țara dependentă exclusiv de gaz. De gazul rusesc adică.
Germania are surse limitate de energie regenerabilă și a mai interzis și centralele electrice pe cărbune.
Astfel, Merkel a aruncat Germania în capcana lui Putin, făcând, în plus, ca și o mare parte din Europa să fie de asemenea dependentă de aprovizionarea cu gaz rusesc.
‘Putin și-a făcut clar agenda: să reasambleze imperiul rus. El a spus că cea mai mare catastrofă din secolul al XX-lea a fost dizolvarea Uniunii Sovietice, U.R.S.S. ”.
Renate Gundlach, ministrul Energiei, infrastructurii și digitalizării, spune, însă că îngrijorările americanilor față de Nord Stream 2 sunt „conduse de interese pur economice” vor să-și asigure o piață pentru propriile exporturi de energie, piață pe care nu o au în Europa.
Ea spune că prețurile actuale ale gazului vor scădea „imediat ce gazul va curge în Europa prin Nord Stream 2 ”.
Ce spune presa britanică
Din Lituania, țară care odinioară se baza total pe gazul rusesc, vin însă avertismente dure. „Rusia a abuzat de poziția sa dominantă punând prețuri mai mari și amenințând că ne va reduce aprovizionarea”, a spus Romas Svedas, fost ministru al energiei. Experul lituanian a subliniat că Nord Stream 2 va crește dependența europeană de Rusia și că Kremlinul „va abuza inevitabil de acest lucru pentru propriile sale scopuri geo-politice”, scrie ziarul britanic Daily Mail.
Celebrul ”The Telegraph”:
”Deschiderea NordStream 2 se confruntă cu întârzieri, deoarece ambele mari partide germane se opun conductei controversate. Atât Verzii, cât și Partidul Democrat Liber s-au aliniat ÎMPOTRIVA proiectului, care ar duce gazul rusesc din Arctica în Germania”.
Iar noi adăugăm: degeaba s-au opus partidele, dacă a vrut Merkel….
Și ce mai citim în ”The Telegraph”:
”Alegerile germane, care sunt pe muchie de cuțit, se dovedesc a fi o durere de cap nu numai pentru politicienii însărcinați cu formarea unui guvern de coaliție, ci și pentru Rusia, care se teme că noua coaliție ar putea devia conducta de gaz Nord Stream 2, în valoare de multe miliarde de dolari. Verzii și Partidul Liber Democrat Liber sunt așteptați să devină extrem de importanți în discuțiile de coaliție, după ce social-democrații de centru-stânga sunt cam la același nivel cu creștin-democraților, partidul cancelarului care pleacp, Angela Merkel. Ambele partide mai mici și-au exprimat însă opoziția față de conducta rusă, din motive geopolitice, precum și din motive de mediu. Proiectul a fost susținut în mod controversat de doamna Merkel.”
Ce să mai adăugăm, mai mult decât scrie ”Telegraph”?? Iar ”Telegraph” scrie chiar pe 28 septembrie 2021.