Caută
Close this search box.

Tratamentul la domiciliu, o practică răspândită în toate țările UE, la noi încă așteaptă normele de punere în aplicare

Tratamentul perfuzabil/injectabil la domiciliu al pacienților, practică folosită în toate țările UE, nu poate deocamdată fi pus în aplicare și pentru pacienții cu boli rare din România, deși are beneficii semnificative asupra sistemului de sănătate și asupra vieții pacienților se arată într un comunicat remis presei de Asociația Română pentru Cancere Rare.

În România, există un acord al CNAS pentru acest tip de îngrijire, dar nu avem încă normele de punere în aplicare, decât pentru pacienții care prezintă o limitare a autonomiei. De altfel, pacienții au nevoie de mai mult sprijin și din partea Ministerului Sănătății, mai ales acum în perioada de pandemie, când spitalele sunt supra-aglomerate și riscul de infectare cu COVID la pacienții cronici trebuie menținut cât mai redus.

Asociația Română pentru Cancere Rare a susținut webinarul Share Experience, cu tema tratamentul la domiciliu, iar speakeri au fost specialiști în sănătate din Europa – Lut de Baere, președinta Fabry International Network și Mihaela Dan, medic pneumolog în Franța.

Ambele au prezentat beneficiile tratamentului la domiciliu, dovedite prin studii și experiența unor țări din Occident. Astfel, între aceste beneficii se numără: sScăderea considerabilă a costurilor: spitalele nu mai găzduiesc atât de mulți pacienti și implicit numărul de locuri disponibile în spital este mai mare.
Între beneficii se numără calitatea vieții pacienților care crește acolo unde există această posibilitate de tratament. Ei se simt mai în siguranță în confortul casei lor și înțeleși. În plus, câștigă timp și autonomie, decid singuri ora tratamentului și nici nu au costuri suplimentare sau probleme de logistică de genul transport, parcare, cazare etc.

Alte beneficii sunt la faptul că medicii din spitale au mai mult timp pentru activitatea de la spital și sunt mai disponibili, la scăderea riscului infecțiilor intraspitalicești și infectării cu COVID din spitale, la copii bolnavi, faptul că sunt tratați acasă și nu la spital, le oferă o senzație de normalitate și reduce riscul unor discriminări / stigmatizări la școală.

Un alt beneficiu este creșterea aderenței la tratament – adică sunt șanse mai mari ca pacienții să urmeze mai bine tratamentul dacă îl fac acasă, decât dacă ar trebui să meargă la spital.
De altfel, un studiu făcut în Franța printre pacienți, a arătat că tratamentul la domiciliu este mai confortabil, mai puțin stresant, mai eficient și are un impact negativ mai scăzut asupra vieții de familie.

Pașii care ar trebui făcuți de România pentru punerea în practică a tratamentului la domiciliu au în vedere: realizarea unei baze de date cu pacienții care au nevoie de îngrijire la domiciliu, crearea unor recomandări pentru utilizarea sigură și eficientă a medicamentelor etichetare / nomenclatură locală, dorința autorităților de a face schimbări în sistem, crearea unor echipe multidisciplinare – perfuziile la domiciliu necesită de obicei coordonarea între mai multe entități, inclusiv pacienți, medici, planificatori de externare de la spitale, farmaciști, asistenți medicali etc.

„Credem că tratamentul la domiciliu, împreună cu utilizarea mai largă a resurselor de telemedicină, ar fi avantajoase pentru pacienți. Tratamentul cu perfuzii la domiciliul pacienților eligibili este sigur și are un impact pozitiv asupra calității vieții. Desigur, trebuie să fie respectată alegerea pacientului dacă să primească sau nu tratament la domiciliu. Pacienții trebuie să fie informați pe deplin în prealabil cu privire la toate riscurile și beneficiile. El sau ea trebuie să fie de acord cu această propunere.” spune Lut de Baere.

La rândul său, Dorica Dan,  Asociația Română de Cancere Rare apreciază: „Îngrijirea la domiciliu este un subiect de actualitate, mai ales pentru pacienții cu boli grave și complexe. Noi am făcut demersuri pentru asigurarea tratamentului la domiciliu pentru pacienții cu boli rare. Există cadru legislativ care permite acest lucru în perioada pandemiei și sperăm să fie extins și după pandemie.“

Seria de webinarii Share Experience este un proiect al Asociației Române de Cancere Rare, susținut de Novartis, Janssen și Pfizer și are ca scop schimbul de experiență între specialiști în sănătate din mai multe țări din Europa.

„Colaborarea companiei Novartis cu organizațiile de pacienți se bazează pe convingerea că avem responsabilitatea de a cunoaște dificultățile reale pe care le întâmpină pacienții și de a îi ajuta să depășească aceste bariere. În demersul lor de a susține pacienții pe tot traseul pe care îl parcurg, de la diagnostic la tratament și, mai departe, pe parcursul procesului de vindecare, aceste organizații au nevoie de susținere. Novartis se implică activ în diverse proiecte ale asociațiilor de pacienți, de la cele educative, până la îmbunătățirea asistenței medicale sau programe suport pentru pacienți”, apreciază Rialda Răduc, Patient Strategy Head Oncology Novartis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri