Caută
Close this search box.

VIDEO Actorii de voce solicită Guvernului protecţie legală şi includerea meseriei lor în clasificarea ocupaţiilor

actorii de voce

Actorii de voce solicită Guvernului protecţie legală şi includerea meseriei lor în Clasificarea Ocupaţiilor din România, potrivit unei scrisori deschise remise News.ro.

În contextul expansiunii ramurilor din domeniul artistic, diferite categorii au rămas fără protecţie legală în ceea ce priveşte încadrarea în spaţiul artistic, se arată în document. „Deşi aceste ramuri sunt prezentate în viaţa din domeniul audio-vizual încă de la începuturi, popularitatea acestora avea să crească şi să se extindă mult mai târziu. Cu toate acestea, actorii de voce, cunoscuţi şi sub numele de voice-overs, nu sunt încă recunoscuţi ca artişti interpreţi”.

Pentru a putea profesa în aceste domenii, actorii de voce trec printr-un stagiu de pregătire la fel de riguros ca toţi artiştii ce aparţin altor ramuri. Selecţia canditaţilor pentru a interpreta textele în cauză se face în aceleaşi condiţii, necesitând abilităţi artistice bine conturate.

„Deşi nu se pot pune limite clare vizavi de unde începe şi unde se termină interpretarea artistică, nu este de acceptat ca, atunci când asemenea secţiune prezintă toate semnalmentele interpretării artistice, aşa cum reiese din legea dreptului de autor, metodologii, statute ale unor organizaţii, actoria de voce şi dublajul să rămână în afara sferei interpretării artistice”.

Organismele de gestiune colectivă refuză să le achite remuneraţiile cuvenite în urma prestaţiilor artistice, invocând că ei nu se încadrează în sfera artiştilor, „ceea ce nu se poate cataloga decât ca o excludere voită a unei clase de interpreţi”.

„Actorii de voce, prin munca prestată, contribuie la bugetul de stat exact ca toţi ceilalţi artişti şi ar trebui să poată beneficia de toate privilegiile de care beneficiază celelalte ramuri. Considerăm necesar ca actoria de voce să fie inclusă în textul Legii 8/1996 – Legea dreptului de autor, pentru ca actorii de voce să beneficieze de protecţie legală, precum şi ca meseria de actor de voce să fie inclusă în Clasificarea Ocupaţiilor din România. Facem, aşadar, apel către Ministerul Culturii şi către Ministerul Muncii să ne ajute să integrăm această ramură profesională”.

Mai mulţi actori de voce din România s-au alăturat Asociaţiei MUZE şi au realizat împreună un scurt documentar – manifest despre meseria de voice-over, „documentar ce prezintă în mod transparent munca şi efortul depus de aceşti actori discriminaţi de Guvern şi de organismele de gestiune colectivă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri