Update A început Congresul PNL
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Congresul PNL, fiind așteptat afară de către Orban și Cîțu, intrând în sală flancat de cei doi contracandidați. Se scandeză numele lui Orban
Cîțu a ajuns la Romexpo: ”După ziua de azi, PNL va fi mai unit și mai puternic. Congresul va fi organizat impecabil”, a declarat Cîțu.
Ludovic Orban: ”Liberalii au de ales între un premier care a provocat criza guvernamentală și un om care vine cu soluția”.

Președintele Klaus Iohannis a anunţat că va participa, sâmbătă, la Congresul PNL în care se alege preşedintele formaţiunii. Bătălia dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban se încheie azi, când Partidul Național Liberal își alege liderul. Azi, la Romexpo, sunt așteptați circa 5000 de persoane.

La congres va fi ales viitorul preşedinte al partidului, în cursă fiind înscrişi doi candidaţi: titularul funcţiei, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu.

Foto: Facebook

Ceilalţi membri ai conducerii PNL, secretarul general, prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii urmează să fie aleşi duminică, de Consiliul Naţional al partidului.

Până acum, în timpul campaniei interne, peste 30 de lideri de organizaţii au anunţat că îl susţin pe Florin Cîţu pentru şefia partidului. Acestea vor trimite la congres peste 3.000 de delegaţi, însă nu este sigur că toţi vor urma opţiunea liderilor.

De cealaltă parte, pentru Ludovic Orban şi-au exprimat susţinerea 12 lideri de organizaţii, care totalizează aproximativ 1.000 de delegaţi.

Mai mulţi lideri de filiale, printre care se numără ”grei” ai partidului precum Ilie Bolojan sau Dan Motreanu, nu au anunţat pe cine vor sprijini la congres.

Un alt indicator al situaţiei din PNL este modul în care s-au raportat filialele atunci când au dat votul pentru susţinerea moţiunilor celor doi candidaţi. Potrivit statutului, pentru ca un candidat la şefia partidului să poată ajunge la congres, moţiunea sa (programul politic – n. red.) trebuie susţinută de cel puţin zece organizaţii.

Aşadar, acesta este un vot pentru permiterea candidaturii, nu unul de susţinere a candidaţilor. Însă atât Ludovic Orban, cât şi Florin Cîţu au contabilizat votul privind moţiunile, tabăra premierului estimând că acesta va obţine în jur de 3.000 de voturi la congres din totalul de 5.000.

Citește și: Toate grupările pro-Orban şi pro-Cîţu din PNL

5.000 de delegați, majoritatea vaccinați, restul cu teste COVID negative vor asista sâmbătă, la Romexpo, la prezentarea moțiunilor celor doi candidați: Ludovic Orban și Florin Cîțu.

Nimeni nu anticipa această situație acum 5 ani, atunci când Florin Cîțu își depunea adeziunea la filiala PNL Sector 5.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: „S-a schimbat foarte mult. (…) Cel mai mult s-a schimbat după ce s-a hotărât să candideze la președinția PNL și, din păcate, nu s-a schimbat în bine. (…) Oamenii îi vezi în împrejurări excepționale”.

Florin Cîțu are acum susținerea a mai bine de 30 de șefi de filiale, în special foști pedeliști, dar și foști partizani și apropiați ai lui Ludovic Orban. Nu și sprijinul celor din USR-PLUS, plecați din guvern și autori ai unei moțiuni de cenzură – un demers cu care Ludovic Orban a jonglat între Constituție și interesul de partid.

Florin Cîțu: „Din ce declarații am văzut în ultima perioadă, pare cel mai mare susținător al moțiunii USR-AUR. (…) Guvernarea este a PNL, iar atacurile la guvernare vin doar de la PSD sau de la opoziție, nu vin din propriul partid”.

Neimplicat oficial, dar cu semnale pro-Cîțu pe căi informale, președintele Klaus Iohannis va participa la lucrările congresului de sâmbătă. O premieră, ținând cont că a absentat la congresul din 2017.

Citește și: Raed Arafat susţine că nu s-au dat derogări pentru congresul PNL

Duminică, după congresul în care va fi ales preşedintele PNL, urmează o nouă zi de alegeri pentru conducerea centrală a formaţiunii – Biroul Executiv (BEX).

Această structură va fi alcătuită dintr-un secretar general, patru prim-vicepreşedinţi şi 24 de vicepreşedinţi pe domenii şi regiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here