Caută
Close this search box.

Bogdan Aurescu, convorbire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre Republica Moldova

bogdan aurescu

Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cei doi abordând aspecte privind elaborarea viitorului Concept Strategic al NATO, dar şi referitoare la situaţia din Republica Moldova legată de aprovizionarea cu gaze.

„Discuţia a oferit prilejul unui schimb de opinii cu privire la provocările actuale de securitate din regiunea Mării Negre, precum şi privind temele prioritare de pe agenda aliată, inclusiv în perspectiva reuniunii miniştrilor de Externe ai NATO de la Riga, care va avea loc la începutul lunii decembrie 2021, respectiv a negocierii noului Concept Strategic al NATO”, informează MAE într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Aurescu şi Stoltenberg au abordat aspecte legate de elaborarea viitorului Concept Strategic al NATO, şeful diplomaţiei române prezentând o serie de priorităţi strategice care se conturează în momentul de faţă, în evaluarea ţării noastre.

„În ceea ce priveşte provocările din vecinătatea României, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, în mod detaliat, situaţia dificilă din Republica Moldova privind aprovizionarea cu gaze, generată de acţiunea părţii ruse, situaţie ce creează impredictibilitate şi instabilitate, cu evidente efecte negative pe plan social şi economic în această ţară. În acest context, şeful diplomaţiei române s-a referit la importanţa aprofundării cooperării cu partenerii Alianţei şi a intensificării sprijinului pentru aceştia, inclusiv pe dimensiunea combaterii ameninţărilor hibride, consolidarea dimensiunii securităţii energetice şi întărirea rezilienţei. În consecinţă, a evidenţiat că Noul Concept Strategic al NATO va trebui să abordeze în mod corespunzător întreaga gamă de ameninţări hibride şi că va trebui acordată atenţie crescută palierului de securitate energetică şi consolidare a rezilienţei, inclusiv a partenerilor NATO”, arată MAE.

Ministrul Aurescu a arătat, de asemenea, că dimensiunea energetică poate constitui un domeniu prioritar în care se poate consolida cooperarea NATO-UE.

Ministrul român de Externe a salutat, în acest context, măsurile anunţate de UE la 28 octombrie, în sprijinul depăşirii de către Republica Moldova a actualei crize energetice, România susţinând activ şi promovând constant acest obiectiv.

Bogdan Aurescu a amintit demersurile pe care le-a efectuat la cel mai recent Consiliu Afaceri Externe al UE, din 18 octombrie, respectiv demersurile efectuate de preşedintele Klaus Iohannis la nivelul Consiliului European, săptămâna trecută, mai precizează MAE.

„Secretarul general Jens Stoltenberg a mulţumit ministrului Bogdan Aurescu pentru evaluările prezentate şi a împărtăşit abordarea părţii române. A asigurat că NATO monitorizează cu atenţie evoluţiile pe palierele abordate, Alianţa manifestând vigilenţă crescută cu privire la ameninţările hibride şi implicaţiile acestora pe dimensiunea de securitate. Cei doi înalţi oficiali au agreat să păstreze un contact apropiat în următoarea perioadă şi să aprofundeze discuţiile cu prilejul reuniunii miniştrilor de Externe ai NATO de la Riga”, menţionează MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri