Caută
Close this search box.

China amenință Cehia și Slovacia, înainte de vizita șefului diplomației taiwaneze

china

China a amenințat Cehia și Slovacia, vineri, în contextul în care cele două țări vor fi vizitate de ministrul de externe din Taiwan, relatează Reuters.

Beijing-ul a transmis celor două țări europene că „nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii că noi nu vom lua toate măsurile necesare pentru a ne apăra suveranitatea”.

Iritarea Chinei vine după ce ministrul de externe taiwanez, Joseph Wu și-a anunțat vizita în Slovacia și în Republica Cehă, săptămâna viitoare, pentru a participa la o conferință organizată de un think-tank local și pentru a-l vizita pe președintele Senatului ceh, Milos Vistrcil și pe primarul Pragăi Zenek Hrib.

Șeful diplomației chineze, a anunțat, de asemenea, că va urmări cu atenție călătoria lui Wu în Europa. Întrebat dacă China va lua măsuri împotriva Cehiei și Slovaciei, el a replicat că Beijingul „va lua măsurile adecvate și necesare pentru apărarea suveranității și integrității sale teritoriale. Nimeni să nu-și facă iluzii în legătură cu asta”.

China se află deja în dispută și cu Lituania cu privire la situația Taiwanului, după ce Lituania și Taiwanul s-au pus de acord să-și deschidă ambasade de facto în capitalele lor. În urma scandalului, China și Lituania și-au retras trimișii diplomatici.

Taiwanul, țară guvernată democratic, succesoarea vechii republici chineze de dinaintea Războiului Civil Chinez, încheiat cu victoria comuniștilor în China continentală, este cunoscută oficial drept Republica China și respinge pretențiile regimului de la Beijing asupra teritoriului său.

China (n. red. – Republica Populară Chineză, denumirea oficială) consideră că Taiwanul (n. red. – Republica China, denumirea oficială) face parte din teritoriul său și sub politica sa „O singură China” refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri