Caută
Close this search box.

Codruţa Kovesi a băgat azi după gratii zece indivizi, trei cu legături cu ‘Ndrangheta

kovesi
Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kovesi, a anunțat primele arestări, de la înființarea sa. Au fost arestați zece indivizi, care au constituit un grup de crimă organizată, din care a rezultat o evaziune fiscală de cel puțîn 13 milioane de euro.
„Trei dintre cei zece suspecți au legături cu organizația mafiotă italiană ‘Ndrangheta, iar toți vor fi aduși în scurt timp, în fața unui judecător”, se menționează într-un comunicat al Parchetului European.
Procurorul-șef european Laura Kovesi a declarat: „Acesta a fost primul caz înregistrat de EPPO, de la 1 iunie 2021, data oficială de începere a activității noastre, și sunt foarte mulțumită de faptul că ancheta dă deja rezultate concrete.
Această operațiune demonstrează schimbarea de paradigmă pe care crearea EPPO a adus-o pentru investigațiile transfrontaliere. Aceasta este noua realitate a zonei EPPO: nu mai există formalități greoaie de asistență juridică reciprocă; acțiuni rapide și decisive și concentrare pe recuperarea efectivă a prejudiciilor.”

Comunicatul integral al Parchetului European

În această dimineață, Parchetul European (EPPO) a coordonat o operațiune, în cadrul căreia autoritățile de aplicare a legii au efectuat percheziții, arestări și confiscări în valoare de peste 13 milioane de euro, în Germania, Italia și Bulgaria. Cele 10 persoane arestate sunt suspectate de constituirea unui grup de crimă organizată și de evaziune fiscală.
Principalii suspecți s-au folosit de așa-numita fraudă de tip „carusel TVA”, pentru a revinde de mai multe ori mașini, în diferite țări ale UE. Se presupune că aceștia au pretins în mod fals că au plătit taxe de vânzare, care au fost rambursate de stat, cauzând astfel pierderi fiscale de cel puțîn 13 milioane de euro.

Caruselul TVA pentru achiziționarea de mașini de lux

Nucleul activității infracționale era localizat în Eichstatt (Germania) și Milano (Italia). Dealerul auto din Italia cumpăra mașini de lux, de la dealeri auto germani, în cadrul regimului intracomunitar de TVA al UE.
Această achiziție a fost efectuată mai întâi prin intermediul unei societăți terțe inexistente, situate în Germania, și apoi prin intermediul unei persoane situate în Italia. În acest fel, au simulat o achiziție privată și au fost scutiți de plata TVA, deoarece mașinile germane trebuiau să fie înmatriculate în Italia.
Atât cumpărătorul real, cât și vânzătorul real au fost, în acest sens, ascunși. Cumpărătorul privat din Italia a simulat apoi vânzarea către dealerul auto inițial din Milano, care a vândut apoi mașinile către alți dealeri auto italieni sau către persoane fizice, la prețuri foarte atractive.
Această schemă frauduloasă le-a permis infractorilor să obțină profituri mai mari, modificând prețul de piață al mașinilor și permițându-le să transfere sume mari de bani în străînătate, cu transferuri unice de peste 70 000 de euro fiecare.
În timpul operațiunii, 13 mașini de lux au fost confiscate în Germania, iar valoarea totală a bunurilor recuperate va fi evaluată în zilele următoare și este estimată la aproximativ 13 milioane de euro.

O cooperare excelență

Trei dintre cei zece suspecți au legături cu organizația mafiotă italiană ‘Ndrangheta, iar toți vor fi aduși în scurt timp în fața unui judecător. Datorită acestei anchete EPPO, a fost detectat și un caz complex de trafic de droguri în Italia, iar poliția financiară italiană (Guardia di Finanza – Nucleo PEF Milano) a arestat alți patru suspecți și a confiscat astăzi 7 kg de marijuana și hașiș.
Întreaga operațiune a fost condusă de un procuror european delegat în Germania și a fost executată de Departamentul de Investigații Criminale al Direcției Generale de Poliție din Bavaria Superioară de Nord (Kriminalpolizei mit Zentralaufgaben (KPIZ) des Polizeiprasidiums Oberbayern Nord) și de Poliția Financiară Italiană (Guardia di Finanza – Nucleo PEF Milano).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri