Caută
Close this search box.

Curtea Constituţională din Republica Moldova permite eliminarea imunităţii parlamentare, pentru cei acuzaţi de corupţie

curtea constituţională

Curtea Constituțională a Republici Moldova a dat aviz pozitiv proiectului de modificare a Constituției. PAS urmărește să desființeze imunitatea parlamentară, pentru acte de corupție.

Deputații PAS, formaţiune politică fondată de Maia Sandu, au propus modificarea Constituției, astfel încât „încuviințarea Parlamentului pentru reținerea, arestarea, percheziționarea sau trimiterea în judecată” nu va fi necesară „în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor”.

Conform deciziei Curții Constituționale, acest proiect „corespunde limitelor temporale și materiale de revizuire a Constituției”.

„Proiectul poate fi înaintat spre examinare Parlamentului… Proiectul poate fi adoptat de Parlament după cel puțîn șase luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoare”, se menționează în avizul Curții.

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, promovarea unui astfel de proiect este o promisiune dată cetățenilor, în campania electorală din iulie 2021.

„Vom face tot posibilul ca ea să devină realitate. Toți sunt egali în fața legii și nimeni nu este mai presus de ea”, a precizat ministrul.

Ce prevede articolului 70, din Constituția R. Moldova:

(1) Calitatea de deputat este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcții retribuite, cu excepția activității didactice și științifice.

(2) Alte incompatibilități se stabilesc prin lege organică.

(3) Deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului, după ascultarea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri