Caută
Close this search box.

Curtea Supremă a SUA examineză luni, de urgenţă, legea împotriva avortului din Texas

legile justiţiei

Curtea Supremă a Statelor Unite urmează să examineze luni, în regim de urgenţă, la două luni după ce a refuzat să intervină, o lege din Texas care interzice o majoritate a avorturilor, inclusiv în caz de incest sau de viol, relatează AFP.

Cei nouă magistraţi ai Curţii, dintre care şase sunt conservatori, urmează să audieze timp de două ore părţile implicate în acest dosar cu consecinţe umane şi politice importante.

”Templul” dreptului american a acceptat două recursuri distincte, formulate de către Guvernul preşedintelui democrat Joe Biden şi de către organizaţii de planning familial, care îi cer să blocheze o lege ”în mod clar neconsttuţională”.

Textul, adoptat în mai de către aleşi republicani din acest vast stat din Sud, interzice avorturile imediat ce se detectează bătăi ale inimii embrionului, adică spre cea de a şasea săptămână de sarcină, când femeile ignoră adesea faptul că sunt însărcinate.

El prevede o singură excepţie – o urgenţă medicală.

Mai multe state conservatoare au adoptat legi asemănătoare, însă ele au fost blocate toate în justiţie, deoarece încalcă jurisprudenţa Curţii Supreme.

Curtea a recunoscut în 1973 (”Roe vs. Wade”) dreptul femeilor la avort şi a precizat că acesta este valabil atât timp cât fătul nu este viabil, adică până către 22 de săptămâni de sarcină.

Legea din Texas are însă un dispozitiv unic, şi anume aplicarea legii este încredinţată ”exclusiv” cetăţenilor.

Aceştia sunt încurajaţi să depună plângere împotriva oricărei persoane sau organizaţii ajută o femeie să avorteze în mod ilegal, în schimbul unei despăgubiri în valoare de cel puţin 10.000 de dolari, în cazul unei condamnări.

Acest mecanism complică intervenţia justiţiei federale, deoarece Constituţia limitează ”circumstanţele în care este posibil ca statul să fie dat în judecată”, aminteşte Mary Ziegler, o profesoară în drept şi o expertă în bătălii juridice pe tema avortului.

”Curtea Supremă a creat o excepţie care permite împiedicarea unui reprezentant oficial al unui stat să aplice o lege anticonstituţională”, declară ea.

”Însă legea din Texas nu implică niciun oficial”, iar reclamanţii nu au pe cine să dea în judecată.

Sesizată pentru prima oară la 1 septembrie, pentru a împiedica legea să intre în vigoare, Curtea Supremă a evocat ”chestiuni noi de procedură” pentru a refuza să intervină.

Această poziţie a provocat furia stângii.

Curtea ”a provocat haos” şi ”insultă statul de drept”, denunţa preşedintele Joe Bden.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri