Caută
Close this search box.

Dacian Cioloş: Cîţu, ca premier, devine de astăzi istorie

dacian cioloş

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, afirmă că, după ce moţiunea de cenzură a trecut şi „Florin Cîţu ca premier devine de astăzi istorie”, USR PLUS are varianta reînceperii discuţiilor cu PNL, „dacă PNL îşi va dori acest lucru şi dacă este în măsură să facă o altă propunere de premier decât Florin Cîţu”, dar şi pe cea a rămânerii în opoziţie. „Singura formulă în care USR PLUS poate să intre, singura formulă de guvernare, este cu PNL şi cu UDMR, dar cu un alt premier decât Florin Cîţu”, a precizat el. Cioloş a menţionat că „problema” formaţiunii a fost legată de comportamentul lui Florin Cîţu ca premier, arătând încă că „Florin Cîţu e preşedintele unui partid, îl reprezintă, evident că putem sta de vorbă, atâta vreme cât luăm decizii politice, ne înţelegem şi apoi un guvern condus de un premier coerent le pune în aplicare”.

„O moţiune de cenzură în urma căreia jocul politic se resetează. USR PLUS a susţinut această moţiune de cenzură care ne permite să începem discuţia formării unui guvern care chiar să lucreze pentru reforme, pentru România şi nu în interesul unui partid sau în interesul unor persoane. Deci după ce această moţiune a trecut şi Florin Cîţu ca premier devine de astăzi istorie, USR PLUS are varianta reînceperii discuţiilor cu PNL, dacă PNL îşi va dori acest lucru şi dacă este în măsură să facă o altă propunere de premier decât Florin Cîţu, şi atunci împreună cu PNL şi cu UDMR suntem dispuşi să discutăm refacerea coaliţiei de guvernare cu un program de reforme şi cu un calendar ataşat foarte precis”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Dacian Cioloş.

El a precizat că a doua variantă pentru USR PLUS este rămânerea în opoziţie, dacă PNL intenţionează să facă o altă majoritate cu PSD.

Cioloş a spus că aşteaptă poziţia PNL, dar şi pe cea a preşedintelui Klaus Iohannis.

„Singura formulă în care USR PLUS poate să intre, singura formulă de guvernare, este cu PNL şi cu UDMR, dar cu un alt premier decât Florin Cîţu”, a subliniat el.

Cioloş a fost întrebat dacă mai are încredere să lucreze cu Florin Cîţu ca preşedinte al PNL.

„Problema noastră a fost cu comportamentul premierului Florin Cîţu în Guvern, unde, din punctul nostru de vedere, a abuzat de poziţia de premier pe care a avut-o, nerespectând nişte reguli şi principii pe care le-am stabilit împreună penru funcţionarea bună a unui guvern de coaliţie.

Problema noastră a fost de la comportamentul premierului Cîţu care a împins pe ordinea de zi a guvernului, fără un acord cu partenerii de coaliţie, proiecte elegislative şi decizii foarte importante (…) a dat afară miniştri fără se consulte cu parteneriide coaliţie.

Problema de aici a venit. Florin Cîţu e preşedintele unui partid, îl reprezintă, evident că putem sta de vorbă, atâta vreme cât luăm decizii politice, ne înţelegem şi apoi un guvern condus de un premier coerent le pune în aplicare, după ce noi luiăm deciziile.

Lucrul ăsta putea să funcţioneze şi până acuma, pentru că noi aveam şedinţe de coaliţie, acolo luam deciziile şi dacă premierul Cîţu ar fi aplicat deciziile luate de noi în coaliţie nu am fi fost în situaţia asta”, a afirmat Cioloş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri