Viktor Briuhanov, care conducea centrala nucleară de la Cernobîl în momentul în care a avut dezastrul din 1986, a murit miercuri, la vârsta de 84 de ani, conform agenției de presă ruse TASS.

Briuhanov a fost responsabil inclusiv de construcția centralei, în anii 1970. Iar la momentul dezastrului din 1986 era director al centralei.

În 1988, el a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru „încălcarea regulilor de siguranță în industriile și întreprinderile explozive”, potrivit Digi24. A fost eliberat înainte de executarea întregii pedepse, cinci ani mai târziu.

Briuhanov nu a recunoscut amploarea dezastrului de la reactorul nuclear de la Cernobîl și a raportat că reactorul este intact și că nivelul radiației nu este periculos.

FOTO: Digi24

Pe 26 aprilie 2021, autoritățile ucrainene au desecretizat documente din perioada sovietică despre dezastrul de la Cernobîl. Printre acestea se numără și primul raport al lui Briuhanov către conducerea URSS, marcat „secret”. Conform acestuia, Briuhanov anunța că situația din orașul Pripiat, ulterior abandonat din cauza radiației, nu este gravă și că nivelul radiației este controlat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here