Caută
Close this search box.

Facebook Papers, cea mai gravă criză prin care trece gigantul american

facebook

Dezvăluirile din seria Facebook Papers ar putea duce compania în cea mai gravă criză prin care a trecut, în toată istoria sa de 17 ani.

O criză din care nu se știe încă dacă și cum va ieși, pentru că nu pare capabilă să ofere soluții pentru problemele care o macină pe dinăuntru. Și nici pentru cele care izbucnesc în diverse zone de pe glob, prin răspândirea mesajelor care incită la ură și violență și care ajută la radicalizarea utilizatorilor săi.

Vineri, un consorțiu de 17 organizații de știri din SUA a început să publice o serie de articole – numite colectiv „The Facebook Papers” – bazate pe sute de documente interne ale companiei, care au fost incluse în dezvăluirile făcute Comisiei de Comerț și Valori Mobiliare (SEC) și furnizate Congresului de consilierul juridic al avertizorului de integritate Frances Frances Haugen, fostă angajată a Facebook, conform Europa liberă.

Consorțiul, din care face parte și CNN, a revizuit versiunile documentelor primite de Congres. Investigația CNN include relatări despre modul în care grupurile de pe Facebook răspândesc discordie și violență, precum și lipsa de moderare a conținutului în țări în care nu se vorbește limba engleză iar traficanții s-au folosit de platformele Facebook pentru a exploata oameni.

Investigația arată că rețeaua socială permite răspândirea mesajelor care incită la ură și violență, care ajută la radicalizarea utilizatorilor săi.

Rapoartele citează studii interne ale companiei și documente care arată faptul că business-ul fondat și condus de Mark Zuckerberg era conștient de problemele pe care le are, dar că reprezentanții Facebook nu au făcut niciun efort pentru a remedia problemele create de modul în care funcționează algoritmii companiei .

În vara anului 2020, documentele obținute de presă arătau că Facebook găzduia mii de grupuri și pagini ce susțineau mișcarea QAnon cu milioane de urmăritori. Între timp, platforma socială a început să închidă o parte dintre acestea.

Bloomberg a publicat materiale realizate pe baza mai multor documente interne din care reiese faptul că mai mulți angajați erau șocați de atacul asupra Capitoliului, a cărui organizare s-a derulat și cu un aport semnificativ din partea rețelelor sociale.

Analizele interne făcute de companie arată că procedurile companiei au fost insuficiente pentru a preveni dezvoltarea grupurilor ce susțineau protestele.

În săptămânile care au precedat violența de la Capitoliu, Facebook a lucrat într-adevăr pentru a dezamorsa teoriile conspirației din partea alegătorilor lui Trump care au refuzat să-i accepte înfrângerea.

Compania a închis în mod repetat grupurile afiliate mișcării care susținea că alegerile au fost fraudate. Dar acele grupuri atrăgeau sute de mii de utilizatori, iar Facebook nu a reușit să țină pasul pe măsură ce teoreticienii conspirației se regrupau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri