Aproximativ 20 de militari din cadrul Forţelor speciale americane şi un contingent de militari din cadrul Corpului Puşcaşilor Marini formează o mică unitate din cadrul Forţelor terestre şi din cadrul Marinei taiwaneze, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ), ”o atingere gravă” a relaţiei Chinei cu Statele Unite, denunţă Beijingul vineri, după dezvăluirea prezenţei acestor militari americani în Taiwan, ca formatori pe insula revendicată de chinezi, relatează AFP.

”Există două grupuri: militari din Forţele speciale şi din forţele convenţionale”, a declarat AFP un oficial american care a cerut protecţia anonimatului.

Potrivit acestei surse, sunt ”mai puţini de 20” de militari de elită şi din forţe convenţionale, desfăşuraţi prin rotaţie, o forţă care ”nu este importantă”.

Oficialul citat nu precizează data sosirii în Taiwan a militarilor de elită americani, însă dă asigurări că sunt prezenţi ”de mai puţin de un an”.

Un purtător de cuvânt al diplomaţieichineze, Zhao Lijian, îndemană Washingtonul ”să recunoască deplin marea sensibilitate a problemelor legate de Taiwan” şi ”să respecte principiul Chinei unice”.

Statele Unite este necesar ”să înceteze să lege legături militare cu Tawanul, pentru a nu aduce o atingere gravă relaţiei chinezo-americane”, avertizează purtătorul de cuvânt.

Taiwanul, o insulă cu 23 de milioane de locuitori, este condus din 1945 de către un regim rival Beijingului – Republica China, cu capitala la Taipei -, în urma victoriei comuniştilor, în China continentală, în 1949, în urma Războiului Civil Chinez.

Republica Populară China, cu capitala la Beijing, consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale.

Ea ameninţă să recurgă la forţă, în cazul unei proclamări oficiale a independenţei insulei.

Washngtonul a abandonat Taipeiul, în 1979, şi a recunoscut Beijingul drept singurul reprezentant al Chinei. Însă el este cel mai puternic aliat al insulei şi continuă să-i furnizeze armament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here