Caută
Close this search box.

Italia: Alegerile locale, un test important pentru partidele politice din peninsulă

prezenţa

Cele mai importante nume de pe scena politică italiană, precum Mario Draghi, Matteo Salvini, Giorgia Meloni şi Giuseppe Conte lipsesc de pe buletinele de vot la alegerile locale care au loc în Italia, transmite duminică dpa.

Alegerile locale de duminică şi luni în 1.192 de municipalităţi din întreaga Italie, inclusiv în cele mai mari patru oraşe – Roma, Milano, Napoli şi Torino -, sunt extrem de importante ca test al stării de spirit pentru principalele partide de pe scena politică.

Cât de mulţumiţi sunt italienii de politica guvernului privind pandemia de COVID-19 şi restricţiile impuse? Pot beneficia partidele reprezentate în guvern de pe urma cifrelor bune privind rata infectării şi vaccinarea populaţiei? Ce se va întâmpla cu opoziţia populară de extremă dreaptă? Mai presus de toate însă, votul celor peste 12 milioane de italieni care sunt chemaţi la urne ar putea decide viitorul segmentului centru-dreapta.

Liga, formaţiunea de extremă dreaptă a revoltatului lider Matteo Salvini s-ar putea vedea într-un final depăşită în dreapta spectrului politic de Fratelli d’Italia (Fraţii Italiei) conduşi de Georgia Meloni.

Conform estimărilor, cele două partide sunt la egalitate: oricine obţine un scor mai bun la nivel naţional îşi va asigura dreptul de a pretinde conducerea extremei drepte în politica italiană.

În afară de lupta pentru putere dintre Ligă şi Forza Italia a lui Silvio Berlusconi – împinsă pe locul al treilea – pentru a conduce dreapta în viitor, va fi, de asemenea, interesant de văzut cum va reflecta votul italienilor percepţia despre modul în care guvernul a gestionat criza coronavirusului.

Mişcarea populistă Cinci Stele (M5S, antisistem), care se arăta extrem de ambiţioasă în urmă cu doar câţiva ani, riscă să fie perdantă la aceste alegeri. La cinci ani de la victoria sa în capitala Roma, primarul Virginia Raggi ar putea să nu mai obţină un mandat şi este de asemenea probabil ca formaţiunea să piardă şi primăria oraşului Torino.

Secţiile de votare sunt deschise duminică între orele 07:00 şi 23:00 (05:00 – 21:00 GMT) şi luni de la 07:00 la 15:00.

Dacă niciun candidat la funcţia de primar nu obţine majoritatea absolută în marile oraşe, un al doilea tur de scrutin va fi organizat peste două săptămâni între primii doi candidaţi cel mai bine poziţionaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri