Caută
Close this search box.

Laura Codruţa Kovesi a lansat 350 de investigatii, în care prejudiciile sunt de 4,6 miliarde de euro

kovesi

Biroul Procurorului Public European (EPPO) a primit până în prezent peste 2.000 de rapoarte de infracțiuni și a lansat circa 350 de investigații, valoarea estimată a prejudiciilor implicate în aceste cazuri fiind de aproximativ 4,6 miliarde de euro, a declarat procurorul-șef european Laura Codruța Kovesi, într-o reuniune a Comisiei de control bugetar a Parlamentului European (CONT), desfășurată la Bruxelles.

”Sarcina noastră este de a ancheta și de a denunța fraudele europene”, a subliniat Kovesi în intervenția sa, citată de Agerpres.

Șefa EPPO a ținut să reamintească faptul că una dintre principalele provocări pentru EPPO, ”parte sistemică a arhitecturii UE, pentru protejarea intereselor sale financiare”, o reprezintă resursele financiare insuficiente.

O altă problemă actuală, care afectează activitatea EPPO, o constituie faptul că Slovenia nu și-a desemnat candidați pentru funcțiile de procurori delegați, consecință directă fiind faptul că Parchetul European nu poate ancheta cazuri din Slovenia care cad sub incidența EPPO sau cazuri transfrontaliere care implică Slovenia.

EPPO ar fi trebuit să fie operațional la sfârșitul anului 2020, dar și-a început activitatea la 1 iunie acest an, fiind o instituție independentă, însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața Justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci au ales să nu participe la EPPO – Danemarca, Irlanda, Polonia, Suedia și Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri