Caută
Close this search box.

Lumea distopică din Singapore. Oameni supravegheați cu roboții de patrulare

singapore

Singapore a testat roboții de patrulare Xavier, care avertizează oamenii cu un comportament social nedorit, suplimentând astfel tehnologia de supraveghere, în orașul-stat strict controlat, care alimentează preocupările privind intimitatea și confidențialitatea.

De la un număr mare de camere de supraveghere, până la lampioane echipate cu tehnologie de recunoaștere facială, Singapore utilizează un arsenal întreg de instrumente cu care își urmărește locuitorii.

Iar acum, timp de trei săptămâni, au fost testați doi roboți, care au patrulat într-o zonă rezidențială și un centru comercial, relatează The Guardian.

Guvernanții au promovat mult timp o viziune a unei națiuni inteligente hiper-eficiente, tehnologizată, însă activiștii spun că intimitatea este sacrificată, iar oamenii au puțin control asupra a ceea ce se întâmplă cu datele lor.

Singapore este frecvent criticat pentru reducerea libertăților civile și oamenii sunt obișnuiți cu controale stricte, dar există o neliniște crescândă legată de tehnologiile tot mai intruzive.

Cele mai recente dispozitive de supraveghere ale guvernului sunt roboții pe roți, dotați cu șapte camere, care lansează avertismente către public și detectează „comportamentul social nedorit”. Acesta include fumatul în zonele interzise, ​​parcarea necorespunzătoare a bicicletelor și încălcarea regulilor de distanțare socială valabile în această perioadă.

În timpul unei patrulări recente, unul dintre roboții „Xavier” și-a făcut drum printr-un cartier de case și s-a oprit în fața unui grup de rezidenți vârstnici care urmăreau o partidă de șah. „Vă rugăm să păstrați distanța de un metru, vă rugăm să formați grupuri de cel mult cinci persoane”, le-a transmis o voce robotică, în timp ce o cameră de pe partea de sus a robotului îi fixa.

Frannie Teo, 34 de ani, se plimba prin mall în timp ce acesta era patrulat de un robot. „Îmi amintește de Robocop”, a spus ea. „Mă duce cu gândul la o lume distopică a roboților… Sunt puțin confuză în privința acestui concept”, a mai adăugat ea.

Lee Yi Ting, activist pentru drepturile digitale, spune că roboții sunt cel mai nou mod prin care oamenii din Singapore sunt urmăriți. „În Singapore, oamenii sunt supravegheați mult mai mult decât în alte țări”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri