Caută
Close this search box.

Medicul Octavian Jurma : ”Medicii sunt complet lăsaţi de izbelişte acum, prin măsurile sanitare permisive luate de guvernanţi”

jurma

”Medicii sunt complet lăsaţi de izbelişte acum, prin măsurile sanitare permisive luate de guvernanţi”, a declarat medicul și cercetătorul Octavian Jurma la AlephNews.

Potrivit medicului, România se confruntă cu un scenariu similar celui din India.
Întrebat, luni seară, la emisiunea „Marius Tucă Show” de la Aleph News, dacă valul 4 se va termina la sfârşitul lunii octombrie, Jurma a răspuns că speranţa este aceasta.

Asta presupune că numărul de oameni care se pot infecta în această perioadă este undeva la 25% – maxim 30% din populaţie. Dacă cumva 50% din populaţie este vulnerabilă, atunci valul acesta mai poate să continue până la jumătatea lunii noiembrie. Avem patru săptămâni plus minus două săptămâni, pentru că nu ştim exact unde este fundul abisului spre care ne îndreptăm acum. Când într-o zi de luni vom avea acelaşi număr de cazuri ca lunea precedentă, atunci o să ştim că ajungem la un platou. Acest lucru se poate întâmpla în două săptămâni, dar cel mai probabil undeva între două şi patru săptămâni va fi vârful. Partea proastă este că cu cât durează mai mult să ajungem la vârf, cu atât va dura mai mult să coborâm de acolo”, susţine Jurma.

România se confruntă cu un scenariu similar celui din India, în care a avut o urcare foarte abruptă şi de 4 ori mai multe cazuri la vârf. „E posibil să vedem şi noi acum scenariul indian. În India valul Delta a avut de 4 ori mai multe cazuri la vârf decât valul precedent. La noi valul precedent a fost cu 6.000 de cazuri, asta înseamnă că putem urca până la 24.000 de cazuri”, mai spune Jurma.

Apoi, platoul presupune 3.000 – 4.000 de cazuri pe zi, ceea ce înseamnă „un dezastru pentru sistemul medical, pentru că medicii sunt efectiv epuizaţi”.

Toată forţa uriaşă a acestui val care a venit care o avalanşă acum stă pe acest firav sistem medical care a făcut efectiv minuni, pentru că este mult mai prost pregătit decât cel din vest, dar oamenii au reuşit să îl folosească şi să nu producă dezastre. Iar acum sunt complet lăsaţi de izbelişte, abandonaţi, când te uiţi la măsurile care se iau: se permit în continuare nunţi, evenimente cu 200 de oameni. Sunt incidenţe de 10 la mie ori 5. Înseamnă că în Bucureşti acum incidenţa e de 50 la mie. Unul din 20 de oameni cu care te întâlneşti a fost infectat în ultimele 14 zile, e aproape imposibil să nu ai pe cineva în cercul apropiat de prieteni infectat şi tocmai de aceea avem nevoie de ajutor de la autorităţi, nu doar să ne împingă copiii în clasă”, declară Octavian Jurma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri