”Închiderea școlilor are impact psiho-social la copii mici, la adolescenți crește de 3- 4 ori riscul de anxietate/despresie. Eu, ca doctor de urgențe, pot să vă spun că atâtea tentative de suicid la copiii mai mari nu am văzut în 30 de ani de meseri”, a declarat pediatrul Mihai Craiu de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, într-o dezbatere organizată de Salvați Copiii.

Dincolo de apelurile disperate ale medicilor aflați în burnout, discuțiile s-au îndreptat și înspre riscurile de long Covid pentru cei mici, cu precădere la bebeluși și adolescenți.

La copil, problemele legate de Covid sunt mai degrabă de viitor, long Covid, sindromul inflamator, vom vedea în viitor. Există long Covid și la copil, cu manifestări neurologice, e mai rar ca la adulți, dar în Suedia la aproape două milioane de copii, 15 au facut sindrom inflamator și/sau long Covid.

La capetele de vârstă ale pediatriei sunt probleme mai mari, adică la sugari și adolescenți„, a explicat medicul Mihai Craiu, citat de SpotMedia.

Citește și: Cine va decide când se închid școlile

Și, totuși, medicul Alexandru Rafila, prezent și el la dezbatere, a apreciat că nu școlile sunt sursa de infectare:

Infecțiile pediatrice nu sunt provocate de deschiderea școlilor, ci de faptul că părinții acestora nu sunt vaccinați„, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here