Caută
Close this search box.

Nou semnal de alarmă tras de ONU privind gazele cu efect de seră

Cu câteva zile înaintea reuniunii COP26 de la Glasgow privind schimbările climatice, experţii Organizaţiei meteorologice mondiale (OMM, o agenţie ONU) trag un nou semnal de alarmă. In ciuda avertismentelor experţilor, previziunile privind încălzirea climei sunt mai departe catastrofale. Emisiile principalelor 3 de gaze cu efect de seră – dioxid de carbon (CO2), protoxid de azot (N2O) şi metan (CH4) – au atins noi cote record anul trecut.

«Epidemia de Covid-19 şi încetinirea activităţii economice care a însoţit-o nu au avut niciun impact tangibil asupra emisiilor de gaze cu efect de seră», spun experţii Organizaţiei meteorologice mondiale (OMM). Mai mult de atât, concentraţiile au crescut mai repede decât media înregistrată în ultimul deceniu.

In acest ritm, creşterea temperaturiilor la sfârşitul secolului va fi mai mare decât cele 1,5 până la 2°C prevăzute de Acordul de la Paris. «Nu avem de ales. Trebuie diminuate cât mai repede emisiile. Când statele promit că devin neutre în carbon, aceste angajamente trebuie să se concretizeze în ceva ce se vede în atmosferă. Dacă nu se vede nimic, cel puţin o încetinire a creşterii gazelor cu efect de seră, atunci nu putem vorbi de vreun succes în combaterea încălzirii» spune un expert de la OMM citat de agenţia France Presse, preluată de RFI.

Foto: Catholica.ro

O altă îngrijorare vine de faptul că aşa-zisele puţuri naturale de carbon cum ar fi oceanele şi păudirile, nu mai reuşesc nici ele să-şi joace pe deplin rolul, acela de a absorbi gazele nocive. Lucrul este foarte vizibil în Amazonia unde o parte din pădure emite mai mult CO2 decât absoarbe. Dacă acest fenomen, încă puţin cunoscut, se amplifică, obiectivele Acordului de la Paris ar fi repuse în cauză.

In aceste condiţii, Organizaţia meteorologică mondială cere statelor să-şi revadă complet modurile de viaţă, de la industrie la sectorul energetic, trecând prin transporturi. «Transformările necesare sunt abordabile din punct de vedere economic şi realizabile din punct de vedere tehnic», spune agenţia ONU.

«Acest raport demonstrează că «clima este în derapaj necontrolat. Catastrofa se apropie dar nu o putem opri. Tot ce mai putem face este să strigăm tare» notează de partea sa un cercetător britanic citat de AFP.

Dioxidul de carbon (CO2), principalul responsabil al încălzirii climei, provine în mare parte de la arderea materiilor fosile şi a producţiei de ciment. Metanul (CH4) este în proporţie de 60% de origine umană, mai exact de la crescătoriile de vite, de la orezării, şamd. In fine, protoxidul de azot (N2O), în proporţie de 40% de origine umană, provine majoritar de la îngrăşămintele folosite în agricultură.

ONU speră deci ca liderii mondiali să ia la viitoarea COP26 de la Glasgow măsuri concrete întrucât câtă vreme emisiile de gaze cu efect de seră continuă, temperaturile mondiale vor continua să crească. In plus, CO2 rămâne secole în atmosferă şi şi mai mult timp în oceane. Cu alte cuvinte, «încălzirea va continua mai multe decenii chiar şi dacă emisiile nete sunt reduse la zero» previne Organizaţia meteorologică mondială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri