Caută
Close this search box.

Parlamentul European pregăteşte o acţiune în justiţie contra Comisiei Europene

parlamentul european

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a anunţat miercuri că pregăteşte o acţiune în justiţie contra Comisiei Europene pentru a o constrânge să pună în aplicare noul mecanism care leagă furnizarea fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept, o procedură care ar putea viza mai ales Polonia, relatează AFP.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a cerut serviciului juridic să pregătească această acţiune în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), într-o scrisoare care acordă Comisiei Europene termen până la 2 noiembrie pentru a pune în aplicare noua reglementare.

Intrat în vigoare în ianuarie, dar niciodată utilizat, acest mecanism îi permite Uniunii Europene să suspende plăţile de la bugetul comunitar către ţările membre unde statul de drept este ameninţat.

Niciun stat membru nu este citat în scrisoarea respectivă, dar două ţări se află în colimatorul instituţiilor europene: Polonia, criticată pentru reformele sale acuzate că subminează independenţa judecătorilor, şi Ungaria, pentru lipsa de transparenţă privind achiziţiile publice, pentru combaterea insuficientă a corupţiei şi o lipsă a independenţei justiţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri