Caută
Close this search box.

Pelerinaj la Iași: Racla cu moaștele Sfintei Parascheva este dezinfectată permanent

Cu o rată de incidență de aproape 8 la mie și cu orașul în carantină de weekend, la Iași se desfățoară cel mai mare pelerinaj ortodox din țară. În a doua zi când vin pelerini din întreaga țară, nu există o limitare a numărului de persoane care pot participa, chiar și în decursul orelor când orașul va fi în carantină, și nu este necesar certificatul verde.

S-au tras clopotele și s-a bătut toaca ieri dimineață, când racla cu sfintele moaște a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană de un alai de preoți. A fost depusă într-un spațiu special amenajat în curtea lăcașului de cult.

Municipiul Iași e în carantină de weekend, dar credincioșii care vin la catedrală nu trebuie să respecte restricțiile.

Racla este dezinfectată permanent, așa că pelerinii sunt lăsați să o atingă și să o sărute, transmite TVR.

Culoarul de acces către racla Sfintei Parascheva din curtea Catedralei Mitropolitane se întinde pe o distanță de un kilometru și jumătate. Va putea prelua aproximativ 1000 de pelerini, de 10 ori mai mult față de evenimentele din anii precedenți. Este pentru prima oară când a fost gândit un astfel de sistem, un traseu labirintic, astfel încât foarte puțini oameni să stea la rând în stradă, în afara catedralei, așteptând să se roage în fața raclei.

Pentru medici, toleranța în situația de față nu ar trebui să existe. Realitatea e în spitale, spun ei, și e fără precedent.

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași: „În acest moment, în urgență sunt toate ventilatoarele ocupate, sunt toate sursele de oxigen ocupate. Sperăm ca la spital să nu ajungă, ca în ceilalți ani, persoane care încearcă să combine pelerinajul religios cu cel medical”.

Foto: Ziarul de Iasi

Racla va rămâne în curtea Catedralei timp de o săptămână, când va avea loc hramul Sfintei Parascheva. Până atunci, toate slujbele vor fi ținute în are liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri