Caută
Close this search box.

Populaţia Rusiei a scăăzut cu un milion, în anul pandemic 2020

ambasada federaţiei ruse

“Eveniment epocal: timp de 12 luni, din octombrie 2020 până în septembrie 2021, declinul natural al populației din Rusia a fost probabil cel mai mare din istoria pe timp de pace: aproximativ 997 de mii de oameni”, scrie pagina sa de Facebook demograful rus Alexei Rakșa.

“Aproape toată deteriorarea se datorează creșterii mortalității, care se exprimă și în scăderea dramatică a speranței de viață (cu aproximativ patru ani). La rândul său, aproape întreaga creștere a mortalității are drept cauză infecțiile cu Covid-19, nu ‘panica’ sau ‘refuzul serviciilor medicale planificate’. O parte mică a acestei mortalități sporite se datorează refuzului primirii în urgență din cauza depășirii capacității spitalelor cu Covid, suprasolicitării serviciilor de ambulanță, cu maxim 10-20 mii din cauza mortalității sporite prin consum de alcool și droguri”, mai scrie Rakșa.

Rusia are una dintre cele mai mari cifre de morți din lume Covid-19 – oficial aproape 218.000 de decese, dar cel puțin 660.000 de decese în exces față de media obișnuită de la începutul pandemiei în martie 2020.

Populația totală a Rusiei, actualmente în jur de 145 de milioane, este mai mică decât atunci când președintele Vladimir Putin a venit la putere în 2000, în ciuda anexării Crimeii de către Moscova în 2014, care a adăugat 2 milioane statisticilor oficiale ale Federației Ruse.

Perioada anterioară de depopulare rapidă a Rusiei a venit în anii 1990 – un deceniu de criză economică, când natalitatea s-a prăbușit și problemele sociale precum sărăcia și alcoolismul au cunoscut o creștere dramatică.

Scăderea record precedentă a populației naturale a avut loc între iulie 1999 și iunie 2000, când populația Rusiei a scăzut cu 983.000, scrie Rakșa. După ce a crescut în mod constant pe parcursul anilor postbelici ai Uniunii Sovietice, sporul natural al Rusiei a înregistrat scăderi consistente timp de decenii după dezintegrarea URSS în 1991.

Sporul natural al Rusiei a redevenit pozitiv pentru o scurtă perioadă în jurul anului 2012, iar apoi a început din nou să scadă în anii premergători pandemiei, pe măsură înăspririi climatului economic, un factor fiind și sancțiunile economice impuse de Occident după anexarea Crimeii în 2014.

De-a lungul guvernării sale de două decenii, Putin a promovat o serie de politici pentru a spori rata natalității, cum ar fi un sistem generos de “capital de maternitate” care oferă noilor părinți echivalentul a mii de dolari care pot fi cheltuiți pentru locuințe sau educație.

Guvernul a folosit, de asemenea, criza demografică ca justificare a campaniei sale de promovare a “valorilor tradiționale ale familiei”, care a inclus politici precum interzicerea adopției pentru cupluri de același sex și interzicerea “propagandei gay”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri