Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism a fost decernat jurnaliștilor din Proiectul Pegasus, coordonat de Consorțiul „Forbidden Stories”.

Ceremonia de decernare a avut loc în centrul de presă al Parlamentului European și a fost deschisă de Președintele Parlamentului European, David Sassoli.

Între 22 iunie și 1 septembrie 2021, peste 200 de jurnaliști din cele 27 de țări ale Uniunii Europene și-au prezentat articolele de presă, în fața unui juriu.

În numele celor 29 de membri ai juriului european, secretarul general al Federației Internaționale a Jurnaliștilor, Anthony Bellanger, a acordat premiul și suma aferentă de 20.000 de euro reprezentanților consorțiului, Sandrine Rigaud și Laurent Richard.

„Forbidden Stories” este un consorțiu de jurnaliști, cu misiunea de a continua investigațiile începute de jurnaliști uciși, închiși sau amenințați.

De la întemeierea sa, în anul 2017, consorțiul și partenerii săi au continuat munca Daphnei Caruana Galizia, dar și a jurnaliștilor asasinați pentru investigațiile lor legate de infracțiunile împotriva mediului, comise de cartelurile mexicane.

„Forbidden Stories” lucrează în parteneriat cu peste 30 de organizații de știri din întreaga lume și cu aproape 100 de jurnaliști și se bazează pe o rețea ferm convinsă de importanța jurnalismului bazat pe colaborare.

Pentru activitatea sa, consorțiul a câștigat premii prestigioase din întreaga lume, inclusiv Premiul European al Presei și Premiul Georges Polk.

Pegasus: Noua armă globală folosită pentru a reduce la tăcere jurnaliștii, by Forbidden Stories, este o scurgere de date fără precedent, care a arătat că peste 50.000 de numere de telefon au fost puse sub supraveghere, de clienții companiei israeliene NSO Group, iar tehnologia acestei societăți este folosită abuziv, în mod sistematic, de ani de zile.

Consorțiul „Forbidden Stories” și Amnesty International au avut acces la registre de numere de telefon selectate de clienții NSO, în peste 50 de țări, începând cu 2016.

Proiectul Pegasus cuprinde peste 80 de reporteri din 17 organizații media în 10 țări, coordonați de Forbidden Stories cu sprijinul tehnic al Laboratorului de securitate al organizației Amnesty International.

Ei au analizat registrele de numere de telefon și au putut să vadă ce se petrece în spatele scenei, cu acest program-spion, folosit ca armă de supraveghere. Este pentru prima dată când acest lucru a fost posibil la o asemenea scară.

Consorțiul Forbidden Stories a descoperit că, spre deosebire de ceea ce Grupul NSO a susținut ani întregi, inclusiv într-un raport de transparență publicat recent, programul-spion al companiei a fost folosit abuziv, în foarte multe cazuri.

Scurgerea de date a arătat că au fost vizați cel puțin 180 de jurnaliști, în țări cum ar fi India, Mexic, Ungaria, Maroc, Franța, și nu numai.

Printre potențialele victime se află și apărători ai drepturilor omului, profesori universitari, oameni de afaceri, avocați, doctori, lideri de sindicat, diplomați, politicieni și mai mulți șefi de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here