Caută
Close this search box.

Preşedintele Cehiei, internat în spital la o zi după alegerile parlamentare. Milos Zeman a ajuns la Terapie Intensivă

Preşedintele ceh Milos Zeman a fost internat duminică la Praga, a anunţat purtătorul de cuvânt al spitalului militar universitar din capitală, la o zi după alegerile parlamentare pierdute de aliatul său, premierul miliardar Andrej Babis. Conducerea spitalului a precizat ulterior că Milos Zeman a ajuns la terapie intensivă, dar nu a dezvăluit diagnosticul.

Preşedintele ceh Milos Zeman se află sub tratament la unitatea de terapie intensivă a spitalului militar din Praga, a anunţat duminică directorul unității medicale. Șeful statului fusese internat în cursul dimineții, după cum a confirmat purtătorul de cuvânt al spitalului.

Directorul spitalului militar central din Praga a declarat că Milos Zeman este tratat pentru complicaţiile survenite în urma unei afecţiuni cunoscute, dar a refuzat să precizeze diagnosticul.

„Nu am autorizaţie din partea preşedintelui să comunic diagnosticul”, a declarat directorul spitalului.

Este cunoscut însă cu preşedintele ceh, în vârstă de 77 de ani, suferă de mai multe afecţiuni, printre care şi o neuropatie diabetică din cauza căreia este nevoit să de deplaseze într-un scaun rulant.

Spitalizarea lui Zeman survine a doua zi după alegerile legislative, încheiate cu înfrângerea partidului ANO al premierului în exerciţiu Andrej Babis. Înainte să fie transportat la spital, Zeman a avut o scurtă discuţie cu Babis.

Şeful statului este cel care desemnează premierul după alegeri, iar spitalizarea sa ar putea complica evoluţiile post-electorale. Dacă postul de preşedinte devine vacant, prerogativele acestuia sunt preluate de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Milos Zeman, un politician social-democrat, a dat de înţeles înaintea alegerilor că doreşte să-l desemneze premier tot pe vechiul său aliat Babis, deşi partidul acestuia a încheiat alegerile pe poziţia a doua şi o alianţă de centru-dreapta clasată pe primul loc poate forma o majoritate cu alte două formaţiuni.

Știrea inițală

„Da, vă confirm această informaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt Jitka Zinke pentru AFP, preluată de Agerpres. Medicul preşedintelui va da o declaraţie mai târziu, în cursul zilei de duminică, a mai adăugat el.

Coaliţia cehă de centru-dreapta Împreună a câştigat sâmbătă la limită alegerile parlamentare, în dauna premierului populist miliardar Andrej Babis, potrivit rezultatelor aproape complete, care au creat o surpriză. Rezultatele parţiale publicate anterior de site-ul electoral oficial îl arătau pe Andrej Babis confortabil în frunte, respectând sondajele, dar diferenţa s-a topit, iar rezultatul a basculat pe măsură ce au fost numărate buletinele de vot din marile oraşe.

După numărarea a peste 99,9% din voturi, alianţa Împreună, compusă din Partidul Democratic Civic, de dreapta, TOP 09 (centru-dreapta) şi Uniunea Creştin-Democrată (centru), a obţinut 27,78% din voturi, asigurându-şi 72 de locuri. Ea a devansat mişcarea populistă ANO condusă de Andrej Babis, care, cu 27,14% din voturi, primeşte 71 de mandate.

Constituţional, este prerogativa preşedintelui pro-rus Milos Zeman să numească noul premier. Înainte de scrutin, el a lăsat să se înţeleagă că îl va alege pe Babis, fostul său aliat.

Bolnav, şeful statului a fost obligat să voteze de acasă, dar anturajul său a indicat sâmbătă că el se va întâlni cu Babis pentru discuţii duminică dimineaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri