Caută
Close this search box.

Programul de guvernare propus de USR reia principalele promisiuni din campania electorală: alegerea primarilor în două tururi şi desfiinţarea pensiilor speciale

usr

USR reia, în programul de guvernare pe care susţinut guvernul propus în jurul premierului desemnat Dacian Cioloş, principalele teme din campania electorală a partidului. Printre acestea, neimpozitarea salariului minim, alegerea primarilor în două tururi, sau desfiinţarea pensiilor speciale.

În materie de politică fiscală, USR propune, în programul de guvernare care va fi prezentat Parlamentului, neimpozitarea salariului minim, măsură care are conform documentului, ca termen de implementare luna ianuarie a anului viitor.

„Statul desfăşoară o politică antimuncă prin supraimpozitarea salariilor. Povara fiscală pe salariile mici este în România printre cele mai mari din Europa. De aceea, avem cea mai ridicată rată de sărăcie în muncă din toată Europa. Munca la negru sau la gri a prins o amploare semnificativă tocmai din cauza acestei politici greşite. Propunem implementarea programului de guvernare cu un sector‐pilot în care să fie aplicat principiul zero taxe pe salariul minim”, argumentează vei care propus acest program.

Tot în domeniul fiscal, documentul face referire la reducerea birocraţiei, reforma ANAF, transparentizarea cheltuielilor şi achiziţiilor publice, „eliminarea sporurilor arbitrare”, alocarea de fonduri către autorităţile locale în baza „unui set de criterii transparente şi obiective, evitându‐se astfel alocările bugetare pe criterii politice”, reducerea deficitului prin reducerea cheltuielilor statului inclusiv prin reducerea aparatului administrativ şi oprirea programelor „care risipesc bani publici”.

Programul de guvernare al USR prevede de asemenea „desfiinţarea agenţiilor inutile – spre exemplu, Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului”.

Una dintre propunerile programului de guvernare este aceea de înfiinţare a unei băncii naţionale de dezvoltare pentru facilitarea accesului la finanţare şi fonduri europene în relaţie cu instituţiile financiare europene prin înlocuirea instituţiilor de garantare – Eximbank, FNGCIMM şi FRC – ale statului român preexistente.

Una dintre ţintele USR este aderarea la zona Euro şi continuarea eforturilor pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

În domeniul economic, programul de guvernare al USR vizează „decăpuşarea companiilor de stat”, „antreprenoriat fără birocraţie” – respectiv eliminarea obligativităţii tranzacţiilor firmelor prin contul de trezorerie în relaţia cu instituţiile statului, eliminarea obligaţiei de declarare a posturilor vacante la ANOFM , finanţarea schemelor de ajutor de stat restante, dezvoltarea unor sectoare industriale.

În domeniul agricol USR susţine, printre altele, pregătirea cadrului de implementare pentru strategia „De la fermă la furculiţă” şi garantarea accesului producătorilor şi consumatorilor la pieţe locale publice, legi predictibile şi digitalizare în mediul rural, dar şi dezvoltarea sistemului de irigaţii.

În ceea ce priveşte mediul, programul propus de USR prevede, printre altele, adoptarea, până în iulie anul viitor, a legii privind DNA-ul pădurilor, împădurirea a 56.700 de hectare (păduri noi) şi 3.150.000 de metri pătraţi de noi zone de păduri urbane prin investiţia de 803 milioane de euro din Componenta 2 a PNRR, până în 2024.

La capitolul „Energie”, programul prevede accesarea a peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare, „decăpuşarea companiilor de stat şi depolitizarea autorităţilor din energie” dar şi eliminarea, prin lege, a monopolului OPCOM de pe piaţa bursieră de tranzacţionare a energiei electrice.

Deblocarea investiţiilor în exploatarea zăcămintelor de gaze de mare adâncime din Marea Neagră este de asemenea unul dintre obiectivele propuse.

USR susţine parcursul european al Republicii Moldova, inclusiv prin crearea unui Fond pentru Democraţie în Republica Moldova care să sprijine dezvoltarea societăţii civile şi a presei libere.

În domeniul sănătăţii, USR propune elaborarea unui nou model de contract-cadru de către CNAS, „care va pune în centru definirea, măsurarea şi răsplătirea performanţei, atât în promovarea sănătăţii, cât şi în tratarea bolii”, dar înfiinţarea unei agenţii care să fie „responsabilă de implementarea construcţiei spitalelor regionale şi a altor spitale cu impact teritorial major, din subordinea MS. De asemenea, va avea rol de reglementare – de exemplu, elaborarea de norme de instalaţii şi mentenanţă pentru gazele medicale, norme pentru siguranţa în spitale”.

În privinţa personalului medical, printre propuneri se regăsesc „introducerea obligativităţii deţinerii de minimum 5 ani de experienţă managerială pentru candidaţii pentru poziţia de manager în spitalele publice”, dar şi cea ca admiterea în şcolile postliceale pentru asistenţi tehnicieni să fie condiţionată de promovarea examenului de bacalaureat.

Documentul prevede de asemenea modernizarea şi transparentizarea administraţiei publice.

Este susţinută, de asemenea, reforma electorală prin revenirea la alegeri locale pentru primari în două tururi şi creşterea numărului de parlamentari de Diaspora, pentru o reprezentare proporţională a cetăţenilor.

„Vom revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivităţii, fără să existe categorii profesionale exceptate de la acest principiu. Măsuri de reducere a decalajului dintre vârsta medie efectivă de pensionare şi vârsta nominală de pensionare pentru a încuraja vechimea în muncă. Oprirea fenomenului pensiilor mai mari decât salariile aceleiaşi persoane. Eliminarea indemnizaţiilor pentru limită de vârstă din Codul Administrativ (”pensiile speciale ale primarilor/CJ/vice”)”, sunt de asemenea prevăzute în programul de guvernare propus de USR.

Tot în domeniul muncii, se prevere recalcularea pensiilor şi creşterea anuală a contribuţiei la Pilonul II, dar şi „n introducerea unor metode alternative la creşterea punctului de pensie (ex: a 13-a pensie, plafonată la valoarea pensiei medii) proporţional cu perioada de contribuţie”.

„Fără penali în funcţii publice. Ne angajăm ferm să punem acest proiect în aplicare. Avem în vedere votarea textului susţinut de un milion de cetăţeni şi în Senat, după care urmează organizarea referendumului de schimbare a Constituţiei în primele trei luni după încetarea pandemiei de COVID-19”, se arată în program.

Documentul mau prevede întărirea luptei anticorupţie, digitalizarea domeniului justiţiei, recuperarea prejudiciilor rezultate din infracţiuni, punerea în acord a Codului penal şi a Codului de procedură penală cu deciziile CCR.

În domeniul transporturilor sunt prezentate proiecte privind infrastructura rutieră, feroviară şi surse de finanţare pentru acestea, se promite reorganizarea CNAIR, dar şi adoptarea unei strategii naţionale privind siguranţa rutieră.

Digitalizarea educaţiei, dezvoltarea unei platforme de evaluare online a competenţelor elevilor, debirocratizarea şi flexibilizarea procesului de înfiinţare şi funcţionare a grădiniţelor, şcolilor şi liceelor private, debirocratizarea şi regândirea ARACIP, extinderea programului „Masă caldă în şcoli” şi a programului „Şcoală după şcoală”, învăţământul dual, construcţia de creşe sunt prevăzule la capitolul ”educaţie”.

Acelaşi capitol prevede şi „un curriculum naţional suplu, eficient, orientat spre dezvoltarea de competenţe completat în proporţie de peste 30% de curriculum a decizia elevului/ şcolii/comunităţii”.

USR doreşte de asemenea o nouă lege a sportului, programe dedicate persoanelor cu dizabilităţi care cor să facă sport, o nouă lege a tineretului, o nouă strategie naţională de ordine şi siguranţă publică.

„Vor fi eliminate suprapunerile de competenţe între instituţiile MAI, în principal Poliţia Română şi Jandarmeria Română. O prioritate în cadrul acestei strategii este setarea unui mod de lucru al Jandarmeriei pentru evitarea abuzurilor de forţă împotriva populaţiei paşnice”, se arată în documentul care va fi prezentat Legislativului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri