Caută
Close this search box.

Răsturnare de situație în legătură cu certificatul verde. Anunțul făcut de Alexandru Rafila

alexandru rafila

Introducerea certificatului verde pentru toţi angajaţii din România a devenit noul subiect controversat al zilei. Actul normativ a fost respins, miercuri, de către Senat şi merge la Camera Deputaţilor, for decizional. Ce crede reputatul profesor Alexandru Rafila despre acest întreg scandal?

„E un proiect de lege care a fost prost scris (…) mai bine îl scrii din nou”

Profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD, afirmă că proiectul respins miercuri de Senat „a fost prost scris”. „Decât să introducem amendamente la un proiect de lege prost scris, mai bine îl scrii din nou”, crede deputatul.

Rafila atrage atenţia că acest proiect „creează mai multe probleme decât generează soluţii, pentru că face câteva lucruri care sunt inacceptabile”.

„E un proiect de lege care a fost prost scris, eu aş scrie din nou proiectul de lege, pentru că decât să introducem amendamente la un proiect de lege prost scris, mai bine îl scrii din nou.

Acest proiect creează mai multe probleme decât generează soluţii, pentru că face câteva lucruri care sunt inacceptabile, creează discriminări între diferite categorii sociale, impune plata testelor de către personalul medical, cei care nu doresc încă să se vaccineze şi lucrul ăsta nu cred că este suportabil de către sistemul medical”, a declarat Alexandru Rafila, joi, într-o conferinţă susţinută la sediul PSD, potrivit Agerpres.

„Poate fi folosit într-o anumită măsură pentru anumite tipuri de activităţi, să limiteze transmiterea”

Profesorul Rafila atrage atenţia că sistemul medical din România nu-şi permite să dea afară, în acest moment, 40.000 de oameni. Este vorba despre cei 20% din personalul medical care nu este vaccinat în acest moment. El a precizat totuşi că nu se opune certificatului verde în general, pentru că este un document aprobat în Parlamentul European, cu un scop precis.

„Una este să folosim acest certificat verde încât să creştem siguranţa în zona sănătăţii publice (…), altceva să venim cu un proiect coercitiv într-un moment de tensiune maximă, care devine inaplicabil. Un astfel de proiect trebuie pregătit şi noi exact asta facem în momentul de faţă, încercăm să găsim cea mai bună soluţie să trecem peste criza de sănătate publică, având şi sprijin pentru măsurile pe care le propunem sau cu care vin diversele organizaţii care vin la această întâlnire cu noi.(…)

Asta nu înseamnă că eu mă opun certificatului verde, pentru că acesta este un document care a fost aprobat în Parlamentul European, el a fost aprobat pentru a permite libera circulaţie a cetăţenilor între statele membre şi el poate fi folosit într-o anumită măsură pentru anumite tipuri de activităţi, să limiteze transmiterea”, a menţionat Rafila.

Are România nevoie de lockdown în acest moment?
Alexandru Rafila a comentat şi pe tema posibilităţii introducerii unui nou lockdown în ţara noastră, pentru stoparea infectărilor. El spune că soluţia ar fi oricum un „lockdown înţelept”

„O să vedem dacă este vorba de un lockdown, oricum, şi dacă este vorba, discutăm despre un lockdown înţelept. Când am mai avut o astfel de situaţie a fost întotdeauna nepregătită, anunţată cu foarte puţin timp înainte şi au avut incluse în acest lockdown foarte multe măsuri care s-au dovedit nepotrivite.

Gândiţi-vă doar la limitarea accesului persoanelor vârstnice într-o anumită perioadă a zilei să îşi procure cele necesare. Asta a fost inaplicabil”, a mai declarat, joi, Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri