Caută
Close this search box.

Răzvan Cherecheș, despre eșecul campaniei de vaccinare: Președintele și premierul au indus un sentiment de falsă siguranță

răzvan cherecheş

Răzvan Chereches, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, explică pe înțelesul tuturor avantajele vaccinării.

România are în acest moment 30% din persoane vaccinate. Cu cât te apropii de procentul necesar pentru imunitatea de grup protecția crește, dar crește exponențial. La 30% nu contează. La 50% contribuie ușor și abia de la 60% în sus începe să se vadă faptul că sunt persoane vaccinate. La ce procentaj de vaccinare avem, inclusiv în București unde s-a depășit 50%, virusul trece prin populație extrem de ușor. Faptul că una din zece persoane vaccinate se poate infecta, asta automat va duce și la creșterea numărului de persoane vaccinate infectate. Însă, o persoană vaccinată, infectată, va avea simptome mai ușoare decât una nevaccinată, perioada în care e contagioasă scade de la 10 la 5 zile, iar recuperarea este mai rapidă„, spune la RFI, Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

Răzvan Cherecheș explică motivul pentru care se intectează persoanele vaccinate.

Vaccinul conține informație genetică care învață sistemul imunitar să sintetizeze proteină țepușă și să dezvolte anticorpi contra lor. După ce sistemul a învățat să producă anticorpi, produce un număr mare de anticorpi care pe urmă, în timp încep să scadă. Nu are sens să mențină anticorpi activi circulanți atât timp cât nu există o expunere. În momentul în care o persoană vaccinată e expusă la virus, virusul intră în organism, începe să se multiplice și sistemul imunitar se activează. Pentru marea majoritate a celor vaccinați, undeva în jur de 90%, sistemul imunitar reacționează prompt, la timp și distruge virusurile. Pentru restul sistemul imunitar e mai lent. Nu produce anticorpi în ritmul în care virusul se multiplică. Aceste persoane pot să dezvolte simptome ușoare sau moderate. Se vindecă și mai repede. Iar perioada în care pot să infecteze pe alții e undeva la 5 zile, în comparație cu 10 zile la o persoană nevaccinată sau infectată. O persoană vaccinată se poate infecta, dar numai una din 10. Și dacă s-a infectat perioada în care îi poate infecta pe alții e de două ori mai mică decât la o persoană nevaccinată. Și simptomele sunt mai ușoare și boala trece mai repede”.

Chereches a spus că eșecul campaniei de vaccinare se datorează măsurilor politice proaste luate de către președinte și de către prim ministru, care, peste vară, în loc să prioritizeze sănătatea populației și să comunice în mod adecvat cu populația, au comunicat într-un mod triumfalist și fals, spunând că avem sub control epidemia.

Chiar dacă acum suntem în plin val, măsurile luate de autorități sunt anemice. Nu vor avea un efect imediat. Va dura luni de zile. Aceasta va fi situația toată iarna și primăvara, prin mai, vor începe să se relaxeze din nou măsurile. Rata de infectare va începe să scadă pentru că vremea se va încălzi și vom ieși afară din casă. E mai bine să te protejezi acum decât să aștepți să treacă boala prin populație. În ceea ce privește eșecul campaniei de vaccinare, acesta este rezultatul măsurilor politice proaste luate de către președinte și de către prim ministru, care, peste vară, în loc să prioritizeze sănătatea populației și să comunice în mod adecvat cu populația, au comunicat într-un mod triumfalist și fals, spunând că avem sub control epidemia. Au indus un sentiment de falsă siguranță”, a afirmat profesorul Cherecheș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri