Caută
Close this search box.

Republica Moldova și Gazprom încheie un contract pe cinci ani, de luni, 1 noiembrie

gaze din rusia

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat, vineri seara, pe pagina sa de Facebook că delegația Republicii Moldova, condusă de vice-premierul Andrei Spînu, a ajuns la o înțelegere principială pentru viitorii cinci ani cu reprezentații Gazprom pentru un nou contract pentru furnizarea de gaze.

„La Sankt Petersburg s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare”, scrie Ministerul Infrastructurii.

Prețul la care cele două părți au ajuns la un acord nu a fost încă dezvăluit.

„În baza înțelegerii urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldova-Gaz, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească”, mai anunță instituția.

Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.

Pe parcursul lunii octombrie, Gazprom nu a furnizat volumele de gaz necesare Republicii Moldova, astfel că Executivul de la Chișinău a fost nevoit să acopere deficitul prin achiziții la prețuri foarte mari de pe piața liberă.

Cu doar câteva ore mai devreme, purtătorul de cuvânt al Kremlinului anuntase eșecul negocierilor. Nu e clar ce s-a schimbat între timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri