Caută
Close this search box.

Riscul de deces este și mai mare în cazul viitoarelor mame infectate. O tânără gravidă din Mehedinţi, nevaccinată, a lăsat în urmă 3 orfani

topul vaccinărilor

Autoritățile medicale din Marea Britanie le cer femeilor însărcinate să se vaccineze împotriva Covid-19, după ce s-a constatat că un număr semnificativ de persoane, ajunse la terapie intensivă, sunt viitoare mămici neimunizate.

„Riscul de a face o formă severă de COVID e foarte mare la gravide”, a explicat Consiliul Regal al Medicilor.

În România, au fost mai multe astfel de cazuri cu final tragic. O tânără gravidă din Mehedinţi, nevaccinată, a lăsat în urmă 3 orfani şi şi-a pierdut şi pruncul nenăscut.

Femeia de 32 de ani a decedat în elicopterul SMURD, iar medicii de la Maternitatea Bucur nu au putut să o readucă la viaţă. S-a stins şi pruncul de 34 de săptămâni pe care-l purta în pântece, potrivit TVR. Se dusese la monitorizare, la spitalul de urgenţă din Drobeta-Turnu Severin, dar s-a constatat că avea COVID. Şi a fost trimisă la spitalul suport COVID din Orşova, unde starea i s-a agravat.

“În decurs de 24 de ore, pacienta a desaturat şi a ajuns la 87 la sută saturaţie cu 25 de litri de oxigen pe două surse, ulterior punându-se şi mască CPAP, iar din acel moment a început calvarul spitalului municipal Orşova de a transfera pacienta. Deteriorându-se starea mamei, automat era şi starea fătului în aceeaşi condiţie precară, noi neputând să intervenim să scoatem fătul”, a declarat ADRIAN CICAN, manager spital Orșova, pentru TVR.

După o mulţime de apeluri de la Orşova, gravida a ajuns înapoi la Drobeta-Turnu Severin, de unde a fost dusă cu elicopterul SMURD în Capitală.

În valul 4, cu un virus extrem de contagios, şi femeile însărcinate sunt mult mai expuse riscului de infectare. Şi cu atât mai mult ar trebui să se vaccineze anti-COVID, spun experţii.

Societăţile profesionale, inclusiv cele din SUA şi din Marea Britanie, au recomandat imunizarea de la început, dar multe dintre viitoarele mame au ezitat, mai ales că unii ginecologi le-au spus să nu se vaccineze.

“Este o lipsă de cunoaştere, să spunem cel mai elegant posibil, o incultură profesională. Gravidele care fac boala COVID au risc mult mai mare decât femeia negravidă să facă o formă gravă, să ajungă în Terapie Intensivă şi chiar să decedeze.

În maternităţi, multe gravide vin cu sarcină oprită în evoluție chiar şi în lună mare, fiind infectate COVID. Rata avortului este mai mare la femeia Covid pozitivă”, adaugă Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății Române de Obstetrică-Ginecologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri