Caută
Close this search box.

România, pe primul loc la decesele bolnavilor covid. De ce mor românii pe capete

România este pe primul loc în lume în topul mortalității în rândul bolnavilor covid la nivel mondial.

Fără îndoială, rata foarte scăzută de vaccinare este una dintre cauze, dar nu este singura explicație pentru ceea ce se întâmplă. State cu procente mici din populație imunizată anti-covid au mai puține decese raportate la milionul de locuitori decât are România, scrie RFI.

Ultima raportare a autorităților consemnează 16.765 de cazuri noi de covid și 523 de decese. Bilanțul celor care și-au pierdut viața după ce s-au infectat cu sars-cov-2 ajunge, astfel, la 45.503 de persoane de la începutul pandemiei, în ţara noastră.

Sursa: ourworldindata.org/covid-deaths

România înregistrează 21.94 decese la milionul de locuritori. Suntem pe primul loc în lume în topul mortalității în rândul bolnavilor covid. Următoarele state în acest clasament negru sunt Bulgaria și Ucraina, potrivit calculelor site-ului Our World in Data.

Adrian Marinescu, doctor infecționist și director medical al Institutului Matei Balș din Capitală pune mortalitatea ridicată și pe seama faptului că mulți români au o boală cronică, dar nu au fost diagnosticați:

”Diferența foarte clară, față de țările care au, de asemenea, o rată mică de vaccinare, deși ele sunt puține, cei mai mulți au vaccinați în număr mai mare, este că ajung târziu la spital. În al doilea rând, din păcate, mulți pacienți cu afecțiuni cronice nu sunt evaluați foarte corect de-a lungul timpului, motiv pentru care au niște boli cronice dezechilibrate. Mulți nu sunt testați și atunci neavând un diagnostic e foarte greu să ajungă la spital cât timp nu se știu cu infecția. Alții rămân mai mult timp acasă mergând pe ideea că spitalele sunt oricum aglomerate. În plus e automedicația care e, de asemenea o problemă și o tradiție la români, din păcate”, afirmă dr. Marinescu.

Medicul Şerban Bubenek, managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare din Bucureşti, avertiza zilele trecute că mortalitatea în secţiile de Terapie Intensivă din ţară este de 58-59 la sută şi că fiecare medic din secţiile ATI îngrijeşte de patru ori mai mulţi bolnavi decât ar fi normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri