Caută
Close this search box.

Șefa INSP, Adriana Pistol: Primul lucru pentru reducerea numărului de cazuri este vaccinarea

adriana pistol

Este nevoie de un cumul de măsuri pe care trebuie să le respectăm cu toții pentru ca numărul de infectări cu COVID-19 să scadă, spune șefa INSP, Adriana Pistol, în condițiile în care masca a devenit obligatorie și în spații deschise, acolo unde incidența depășește 6 la mia de locuitori. Și această măsură va avea o influență, dar primul lucru care poate duce la creșterea numărului de cazuri este vaccinarea, a spus ea.

„După cum știm din experiența de un an și jumătate, masca și-a dovedit utilitatea. Nu este un mijloc perfect, nu ne-am fi dorit să ajungem aici, mizând pe o populație protejată prin vaccin. Masca va avea o influență, chiar dacă nu foarte mare, dar va avea sigur o influență asupra evoluției bolii”, a spus Pistol într-o conferință de presă.

„Sigur că nu este singurul lucru care să influențeze această evoluție, este doar unul dintre ele. Primul lucru care poate să ducă la reducerea numărului de cazuri este vaccinarea. Al doilea este distanțarea fizică, evitarea aglomerațiilor. Al treilea este igiena personală. Este un cumul de măsuri care sunt necesare dacă vrem să vedem efecte foarte serioase în evoluția pandemiei, iar masca este unul dintre ele”, a adăugat ea.

Ministrul Sănătății și ministrul Afacerilor Interne au emis ordinul comun privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, în localitățile în care rata de infectare este mai mare de 6 la mie.

Autoritățile au dat și câteva exemple despre situațiile în care masca nu este obligatorie:

„Într-o localitate unde rata incidenței este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește împreună, într-un spațiu deschis unde nu este aglomerat ( activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.) nu trebuie să poarte mască.

Atunci când interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual și trebuie să poarte mască.

Menționăm că rămâne, în continuare, în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate indiferent de rata incidenței în localitate: ex: târguri, balciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun etc.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri