Caută
Close this search box.

Un grup de eurodeputați ultrareacţionari, inclusiv preotul Cristian Terheș, a atacat decizia PE, de a impune certificatul verde Covid la accesul în clădirile sale

Cristian Terheș

Un grup de europarlamentari, printre care și preotul Cristian Terheș, parte a grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a protestat, folosind tactici de dezinformare și intimidare, împotriva planului Parlamentului European, de a impune certificatul verde COVID-19, începând de săptămâna viitoare, la accesul în clădirile sale, transmite EUobserver.

Cristian Terheș, eurodeputat PNȚCD parte a grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, le-a spus reporterilor la Bruxelles că Parlamentul privează oamenii de „dreptul la a decide ce vor să facă cu propriile corpuri”.

Începând cu luna noiembrie, europarlamentarii și personalul care lucrează în Parlamentul European vor trebui să prezinte un certificat digital COVID-19, pentru a intra în clădiri.

Certificatul arată că o persoană este fie vaccinată cu schema completă sau recuperată recent de pe urma bolii. Aceștia mai pot arăta un rezultat negativ la testul PCR efectuat în ultimele 48 de ore.

Belgia a reimpus în această săptămână unele restricții din pandemie pe măsură ce cazurile de infectare cu coronavirus și spitalizările au crescut în toată țara. Aceasta include și măsura extinsă a purtării măștii în spații închise, inclusiv clădiri guvernamentale.

Niciunul dintre cei șase eurodeputați, inclusiv Terheș, nu purtau mască la conferință de presă în clădirea Parlamentului European de la Bruxelles.

Terheș se declară preot în declarația de interese financiare depusă la începutul lui 2019. Acesta a fost ales membru al Parlamentului European pe listele PSD, urmare a unui protocol electoral cu PNŢCD, ulterior dându-și demisia din rândul social-democraților și intrând în grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni.

Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, rata de decese a României din cauza COVID-19 în ultimele 14 zile este 246 la milionul de locuitori. În Belgia este de 16. Săptămâna trecută, marți, autoritățile din România au anunțat 574 de decese din cauza Covid-19, cel mai mare număr de până acum. Rata de vaccinare în România este de 37% printre adulți, a doua cea mai mică din UE.

Lui Terheș i s-a alăturat pe scenă Christine Anderson, membru al partidului german de extremă dreapta AfD, care a făcut afirmații false în privința vaccinului anti-Covid-19.

„Noi voi fi vaccinată cu nimic care nu a fost verificat în mod adecvat și testat și care nu a arătat nici o dovadă științifică temeinică”, a spus aceasta.

Anderson a spus că ar prefera să fie trimisă la închisoare decât să se vaccineze, afirmând că lupta ei este una pentru libertate. Ea de asemenea refuză să se testeze.

Locațiile de testare de la Parlament au ore extinse, ce le permit eurodeputaților să facă un test PCR gratuit.

De la începutul lunii septembrie, aproape 563 de milioane de doze de vaccin au fost livrate cetățenilor UE și altor state asociate. Vaccinurile Covid-19 și-au dovedit eficiența și siguranța, diminuând considerabil simptomele virale care pot ucide și spitaliza pe cei nevaccinați.

Precum toate vaccinurile, acestea sunt în primul rând verificate și testate înainte de aprobarea Agenției Europene a Medicamentului. Aceasta include teste clinice cu mii de oameni.

Au existat 360.000 de raportări de presupuse efecte secundare, unele nu neapărat legate sau cauzate de vaccin, din cele 420 de milioane de doze administrate cu Comirnaty, vaccinul Pfizer/BioNTech, în UE.

Ivan Vilibor Sinčić, un europarlamentar neatașat din Croația, a recurs la intimidare, pentru a-și transmite punctul de vedere. El a spus că certificatul Covid a fost făcut să șantajeze oamenii și să le erodeze drepturile. „Aceasta nu se va opri de una singură. Se va răspândi, va veni la ușa voastră. Vă va șantaja viața”, a spus acesta.

Un alt grup de europarlamentari a scris o scrisoare de protest trimisă președintelui PE, David Sassoli. Aceștia spun că certificatul ar discrimina personalul care nu dorește sau nu poate să fie vaccinat.

Parlamentul European nu le cere oamenilor să se vaccineze. Cei cu teste negative PCR și persoanele recuperate după îmbolnăvire pot intra în clădiri.

Potrivit EUobserver, secretariatul general al Parlamentului ar putea acorda derogări individuale, în caz că este nevoie, dacă este justificat.

Scrisoarea de protest a fost semnată de către Michele Rivasi (Franța) din partea Verzilor, François-Xavier Bellamy, eurodeputat francez de centru-dreapta, Francesca Donato, independentă din Italia, Virginie Joron, europarlamentar francez de extremă dreapta, Anne-Sophie Pelletier, europarlamentar francez de extremă stânga și conservatorii olandezi Rob Rooken și Robert Roos.

Un răspuns

  1. Stimate jurnalist va rog sa argumentati afirmatia Dvs i.e. „folosind tactici de dezinformare și intimidare”
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri