Caută
Close this search box.

VIDEO Cristian Ghinea: Să nu facem din PNRR instrument de șantaj

cristian ghinea

Fostul ministru al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat la Digi24 că nu există risc de blocare a PNRR, deoarece pașii pentru pregătirea tehnică a programului pot fi făcuți până în 31 decembrie.

El a afirmat că PNRR a fost apolitic și nu trebuie transformat într-un „instrument de șantaj”: „Nu se blochează mâine sau peste două săptămâni”.

„Acest guvern, chiar cu puteri limitate, trebuie să facă pași de pregătire tehnică a PNRR. Guvernul poate să îi facă până la 31 decembrie când există riscul real de blocare a PNRR. Legislativ, Guvernul trebuie să pregătească proiectele de legi necesare, cred că vom găsi înțelepciune pentru majoritate în Parlament pentru a trece legile necesare PNRR, chiar și în procedura de urgență care poate dura maximum o săptămână. Parlamentul cred că va avea înțelepciunea de a trece aceste legi.

Urgența vine la final de decembrie.

Suntem politicieni responsabili, chiar și din opoziție avem grijă să sprijinim implementarea PNRR.

Urgența nu e atât de mare, 1 ianuarie e prim termen. Angajamentul Guvernului a fost că în 30 de zile să facem ordonanța de urgență sau draftul. Poate foarte bine să fie proiect de lege care să fie trimis către Parlament. Fiind o discuție foarte tehnică, nu cred că va există dispută pe partide pe acest subiect.

Mă ofer oricând să mediez pe acest text tehnic, ca să avem o majoritate parlamentară. Să nu facem din PNRR instrument de șantaj. Așa cum am reușit să avem PNRR apolitic, să îl menținem așa. Nu se blochează PNRR mâine sau peste două săptămâni. Să nu folosim acest argument al importanței PNRR ca să șantajăm.

În virtutea bunei relații pe care am avut-o cu premierul vă spun că nu e așa gravă situația. Dacă devine gravă putem găsi înțelepciunea în Parlament ca să găsim o formulă acolo”, a declarat Cristian Ghinea.

Referitor la criza politică, el a spus că s-ar fi așteptat ca președintele să aibă un rol de mediator și și-a exprimat nemulțumirea că acesta „atacă USR în mod nedrept”: „L-aș ruga să revină la rolul de mediator. Nu înțeleg de ce e așa partizan. Sperăm că e temporar și că de luni, la consultări, chiar găsim soluții.”

Ghinea a afirmat că Florin Cîțu a provocat inutil această criză, motiv pentru care poate fi începută foarte rapid o formulă de guvernare, dar fără el: „Fără Florin Cîțu, și cu un program de guvernare același, dar cu termene mai explicite”.

„Îmi doresc să mă ocup de implementarea acestui program care poate schimbă România, dar mă voi întoarce doar dacă USR e parte în guvern”, a conchis Ghinea.

Comisia Europeană a aprobat în 27 septembrie Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, care valorează 29,2 miliarde de euro, împărțiți în două părți aproape egale ce reprezintă granturi, respectiv împrumuturi. Executivul european a ținut cont de 11 criterii de evaluare. Din acești bani, 41% sunt alocați pentru investițiile și reformele privind mediul și tranziția „verde” iar 21% pentru digitalizarea României. Acești bani vor fi acordați în funcție de atingerea obiectivelor de pe parcursul celor cinci ani în care se aplică planul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri