Caută
Close this search box.

VIDEO Dacian Cioloș anunță începerea negocierilor: ”Cerem responsabilitate din partea PNL și UDMR pentru formarea rapidă a unui nou guvern”

dacian cioloş

Ce șanse credeți că are un Guvern Cioloș să fie votat în Parlament? Vom vedea, în următoarele zile, șansele reale ale premierului desemnat de a forma o majoritate care să îi susțină cabinetul.

Dacian Cioloș, desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru postul de premier, spune că a discutat telefonic cu liderii PNL și UDMR, iar o primă rundă de negocieri cu aceștia va avea loc miercuri după-amiază.

De foarte multe ori au clamat responsabilitatea, sunt convins că vor da dovadă de responsabilitate, mai ales într-o perioadă în care mor zilnic oameni în spitale„, a spus Cioloș, subliniind că este nevoie rapidă de refacerea coaliției și de formarea unui nou guvern, cu sprijinul minorităților naționale.

Misiunea lui Cioloș nu este însă una ușoară. Orice formulă de guvern va propune trebuie să strângă o majoritate de 234 de voturi necesare pentru validarea Parlamentului. USR are doar 80 de parlamentari, iar PNL, PSD și AUR au transmis deja că nu sunt dornice să se așeze la masa negocierilor.

Potrivit Constituţiei, Cioloş are termen 10 zile de la desemnare pentru a veni în faţa Parlamentului.

Dacian Cioloş, după ce a fost nominalizat premier, a fost extrem de optimist, dat fiin contextul actual de criză politică profundă: „Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern. Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.
Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR”.

Citește și: Cîţu, tăios la adresa lui Cioloș după desemnarea acestuia ca premier

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni seara, după consultările cu partidele parlamentare, că l-a desemnat pe Dacian Cioloș drept candidat la funcția de premier, acesta trebuind acum să vină cu o propunere de guvern, un program și să obțină o majoritate în Parlament.

La scurt timp, șeful statului a și semnat decretul care a oficializat decizia.

Florin Cîțu îl trimite pe Cioloș la PSD și AUR

Am luat act de desemnarea făcută de președintele Klaus Iohannis. De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil.

PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR. Mâine PNL va discuta situația politică la zi într-o ședință BPN”, a scris Cîțu pe Facebook.

Kelemen Hunor încă nu știe poziția UDMR

În acest moment nu pot să spun decât că este o propunere a preşedintelui şi mai departe vom vedea. Preşedintele a făcut ceea ce în aceste condiţii era de făcut, a văzut că există majoritate PSD – USR PLUS – AUR. (…) A fost ultima majoritate probată prin vot. (…) Faptele arată că acolo există o majoritate de 281 de voturi. Săptămâna trecută această majoritate a fost probată. În rest, putem filosofa„, a declarat Kelemen Hunor, luni seară, la B1 TV.

Liderul UDMR a precizat că în ultima lună nu a discutat deloc cu preşedintele USR, Dacian Cioloş.

PSD și AUR nu îl vor pe Cioloș premier

PSD nu este de acord cu nominalizarea lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier și vrea în continuare alegeri anticipate.

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că nu crede în această propunere.

”Noi susținem doar un guvern de tranziție, până la alegerile anticipate. Păi ce facem, îl înlocuim pe Cîțu cu Cioloș? Să rămână în continuare doamna Raluca Turcan la Ministerul Muncii și Florin Cîțu pe la Finanțe?

Citește și: Ciolacu anunță că PSD nu va vota niciodată un nou Guvern…

Nu avem cum să mergem în jocul acesta, nu cred în această propunere”, a declarat Romașcanu la Digi24.

Nici cei de la AUR nu susțin varianta Cioloș premier. Deputatul George Simion, copreşedinte AUR, consideră că nominalizarea „pare doar un joc politic”, el precizând că aşteaptă următoarea „mişcare” a şefului statului, în condiţiile în care „nu există o majoritate care să îl susţină” pe liderul USR.

„Până la următoarea reacţie, nominalizarea asta pare doar un joc politic şi aşteptăm următoarea mişcare a preşedintelui. (…) Ne bucurăm foarte mult că există reacţii din partea preşedintelui la presiunea pe care am pus-o, dar, din nefericire, Klaus Iohannis încalcă în momentul ăsta tocmai ceea ce el spune. Nu este o majoritate care să îl susţină pe Dacian Cioloş”, a declarat, pentru Agerpres, George Simion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri