Caută
Close this search box.

VIDEO Dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură. Guvernul Cîțu, aproape de demitere

Parlamentul decide soarta Guvernului Cîțu. 234 de voturi sunt necesare pentru retragerea sprijinului politic premierului Florin Cîțu iar PSD, USR și AUR le dețin în acest moment.

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat, marţi, în timpul dezbaterilor din plenul reunit al Parlamentului, că un vot al USR PLUS pentru moţiunea de cenzură echivalează cu o recunoaştere a incompetenţei miniştrilor acestui partid.

Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi dezbătută și votată azi în plenul reunit al Parlamentului, de la ora 12:00.

Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis este nevoie de 234 de voturi.

Partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură PSD (157), USR (80) și AUR (43) au împreună 280 de voturi, cu 46 de voturi mai mult decât necesarul pentru a înlătura Guvernul.

PSD a anunțat că mizează pe votul a 156 de parlamentari având un singur absent motivat, un deputat care este infectat cu COVID. De altfel, conducerea PSD a decis ca parlamentarii săi să voteze cu bilele la vedere moţiunea de cenzură. Totodată social-democrații au anunțat că nu vor face o propunere de premier după înlăturarea guvernului Cîțu.

De partea cealaltă, USR a decis în ședința Biroului Politic că va vota moțiunea de cenzură pentru căderea Guvernului Cîțu. De asemenea, USR cere un nume de premier credibil și este dispus să refacă guvernarea alături de PNL și UDMR.

Toţi parlamentarii USR PLUS vor fi aici la moţiune şi vor vota moţiunea la vedere. Asta este decizia de astăzi. Mâine Florin Cîţu va pica, este ultima zi a dânsului la Palatul Victoria(…) Ideea este simplă şi constituţională: preşedintele cheamă toate partidele parlamentare la consultări. Dacă există o majoritate care să susţină o propunere de premier, mergem înainte„, a declarat liderul deputaților USR, Ionuț Moşteanu.

Dincolo de anunțul votului împotriva Guvernului Cîțu, AUR a depus plângere penală împotriva PNL.

  • PSD – 157 de parlamentari
  • PNL – 134 de parlamentari
  • USR – 80 de parlamentari
  • AUR – 43 de parlamentari
  • UDMR – 29 de parlamentari
  • Minorități – 18 parlamentari
  • Neafiliați – 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)
  • PSD – USR – AUR – 280 de parlamentari

Dacă moțiunea de cenzură este votată de cel puțin 234 de parlamentari aceasta este adoptată și Guvernul Cîțu este demis. În această situație, Cîțu poate să rămână interimar la Palatul Victoria pentru 45 de zile. Președintele Klaus Iohannis convoacă partidele parlamentare la consultări pentru a desemna un nou premier.

La consultări, PSD nu va merge cu o propunere de premier, partidul anunțând deja ca vrea alegeri anticipate. USR va cere un alt premier decât Florin Cîțu și refacerea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR. Cei din AUR au anunțat că vor un guvern de uniune națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri