Caută
Close this search box.

Administraţia Biden a depus plângere împotriva statului Texas pentru o lege acuzată că restrânge dreptul de vot

Departamentul american al Justiţiei a depus plângere împotriva statului Texas pentru o lege recent adoptată de acesta şi despre care administraţia Biden consideră că restrânge dreptul de vot, transmite AFP.

Plângerea depusă joi pe lângă un tribunal federal din San Antonio acuză noua lege că le încalcă pe cele federale referitoare la alegeri şi la drepturile civice.

Legea din Texas, care, potrivit apărătorilor săi, face alegerile mai sigure, protejându-le contra fraudelor, interzice votul în staţii drive-in (din automobil) şi impune mai multe restricţii în ce priveşte orarul de votare şi votul prin corespondenţă.

Criticii, în schimb, spun că ea afectează în mod disproporţionat votul minorităţilor, mai ales pe cel al alegătorilor de culoare, care, istoric, tind să voteze pentru Partidul Democrat.

Departamentul Justiţiei afirmă, într-un comunicat, că noua lege aduce atingere drepturilor alegătorilor care au nevoie de asistenţă pentru a vota.

‘Democraţia noastră depinde de dreptul alegătorilor eligibili de a pune un buletin în urnă şi de faptul ca acest buletin să fie numărat’, a declarat ministrul justiţiei, Merrick Garland, angajându-se ca Departamentul să facă tot posibilul ‘pentru a proteja acest pilon fundamental al societăţii noastre’.

Citește și: Guvernul ungar recunoaşte că a cumpărat programul spion Pegasus

Mai multe state americane au început în ultimele luni să se folosească de acuzaţiile nefundamentate de fraude la scrutinul prezidenţial din 2020, lansate de fostul preşedinte Donald Trump şi aliaţii săi, pentru a adopta legi care impun diferite restricţii la vot, făcându-l astfel mai dificil de exercitat de către unele persoane, după cum afirmă asociaţii civice. (Agerpres)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri