Caută
Close this search box.

Afacere năşită de Liviu Dragnea. Cum a plătit Romgaz 1 miliard de dolari pentru Neptun Deep

liviu dragnea

Romgaz, societatea unde statul român deține prin Ministerul Energiei puțin peste 70% din acțiuni, a cumpărat 50% din concesiunea și dreptul de exploatare a platformei denumită acum Neptun Deep pentru suma de un miliard de dolari.

Iar totul a pornit de la o serie de modificări forțate în 2018 de Liviu Dragnea, scrie Europa Liberă.

Astfel, între anii 2000 și 2019, guvernul român a acordat și apoi a prelungit concesiunea gratuită a platformei Neptun Deep până în anul 2045. În baza acestor decizii, Exxon Mobile și OMV Petrom, proprietarii concesiunii din anul 2008, au investit peste 1,5 miliarde de dolari în operațiuni de explorare.

Statul român, prin Romgaz, a ajuns să plătească un miliard de dolari, către Exxon, în urma modificărilor legislației exploatărilor de gaze din Marea Neagră, modificări forțate în 2018 de Liviu Dragnea.

Legislația adoptată în urmă cu trei ani a făcut ca investițiile marilor companii în exploatarea gazelor din Neptun Deep să fie sistate. Primul metru cub de gaz din acest perimetru trebuia valorificat pe piața liberă încă din acest an, conform acordurilor din ultimul deceniu.

Acum, varianta cea mai pozitivă, este ca gazul să fie extras de-abia începând cu 2025.  Gazele din platforma continentală denumită Neptun Deep ar putea asigura întreg consumul României de astfel de hidrocarburi pentru o perioadă de până la 8 ani. Unele estimări susțin că ar putea fi vorba și de 20 de ani.

Cu toate acestea, compania americană Black Sea a anunțat că din 2022 ar putea exploata gaze naturale din Marea Neagră, din perimetrul denumit „Ana”. Rezerva de gaze de aici asigură doar 10% din consumul anual al României.

Până când gazul din Marea Neagră va fi folosit în economie, România a cheltuit peste 200 de milioane de euro, și riscă să achite încă 300 de milioane de euro până la sfârșitul iernii pentru a depăși criza gazelor din acest sezon rece.

Societatea națională Romgaz face ultimii pași pentru ca la începutul anului viitor să intre propriu-zis în posesia a 50% din platforma continentală Neptun Deep, zonă unde se estimează că ar fi cea mai mare concentrație de gaze din Marea Neagră.

Acordul încheiat de Romgaz, după ce conducerea companiei de stat a anunțat bursa autohtonă despre acordul de cumpărare încheiat cu Exxon-ul, urmează să intre în vigoare de la începutul anului 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri