Caută
Close this search box.

Certificatul verde la locul de muncă s-a blocat în Parlament

Certificatul verde

Proiectul care obligă la deținerea certificatului verde pentru a merge la locul de muncă s-a blocat la Camera Deputaților, cameră decizională în acest caz.

PNL a luat decizia să se abțină de la votul pe amendamentul PSD privind alocarea de la stat a banilor pentru 20 de teste gratuite în primele două luni de la intrarea în vigoare pentru fiecare persoană nevaccinată angajată la stat.

Un amendament PSD prevede efectuarea a 20 de teste gratuite în primele 60 de zile pentru persoanele nevaccinate angajate la stat.

„La grupul parlamentar al PNL s-a luat în discuţie astăzi şi certificatul verde. Vineri a fost termenul pentru amendamente şi noi a trebuit să luăm această lege în forma ei iniţială, adaptată doar la sistemul medical. (…) S-au depus mai multe amendamente. De la AUR au venit destule vineri, de aceea astăzi suntem la aşezarea lor într-un tabel, să putem discuta într-o şedinţă din zilele următoare. (…)

La această lege, faţă de Senat, este acel amendament depus de PSD în care era gratuitatea pe două luni pe zece teste pe lună pentru cei care nu se vaccinau şi erau testaţi. Testarea era suportată din bani publici.

În decizia de astăzi de la grupul parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor s-a votat ca noi, grupul parlamentar al PNL, să ne abţinem la acest amendament. Considerentele sunt că statul oferă vaccin gratuit, testarea să se facă contracost”, a spus deputatul PNL Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și președinte al Comisiei pentru Sănătate.

El a precizat că Ministerul de Finanţe va transmite un impact al unei astfel de prevederi, care ar putea fi de 100 de milioane de lei.

„Cu cât întârziem adoptarea certificatului verde, cu atât va scădea campania de vaccinare”, a afirmat Nelu Tătaru.

„Deocamdată suntem pe un trend descendent, dar trebuie să ne gândim că atâta timp cât avem o populație receptivă de aproape 50%, avem și o predispoziție de un val cinci destul de agresiv. Experiența noastră ne arată că un val în România este cam la o lună, o lună și jumătate după valurile din Occident”, a afirmat Tătaru.

Tătaru a spus că cei care au contraindicație la vaccinare, care nu se pot vaccina, se vor putea testa gratuit. De asemenea, el a precizat că dacă rata vaccinării rămâne scăzută, după ianuarie- februarie e posibil să avem un val 5.

Certificatul verde prevede vaccinarea anti-Covid, trecerea prin boală sau testarea. Fostul ministru al Sănătății a declarat că certificatul verde nu va ține cont de incidența cazurilor. Votul pe acest proiect de lege este posibil să aibă loc săptămâna viitoare, mai spune Tătaru.

Discuţiile pe legea care le impune angajaţilor certificatul verde s-au blocat după ce premierul Florin Cîţu a spus că legea este discriminatorie pentru angajaţii de la privat, deoarece include doar pentru angajații de la stat perioada de grație de 60 de zile în care aceștia se pot testa gratuit. Proiectul este acum în comisii la Camera Deputaţilor, cameră decizională, după ce a fost respins la Senat.

Angajaţii români care nu sunt vaccinaţi ar putea beneficia de testare gratuită, dar numai timp de 60 de zile. Este o propunere la legea certificatului verde aflată în acest moment în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Dacă va fi adoptată, legea ar putea intra în vigoare cel mai devreme în luna decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri