Caută
Close this search box.

Copreşedintele AUR George Simion a fost prezent la înmormântarea lui Aurel Vainer

simion

George Simion, co-președinte al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a participat la înmormântarea lui Aurel Vainer, președintele de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România, scrie Newsweek.

Mai mulți aleși ai AUR sunt cunoscuți în spațiul public pentru simpatiile lor legionare, iar la mitingurile organizate sau susținute de formațiune se scandează lozinci antisemite sau se trivializează Holocaustul.

Deputatul AUR George Simion a participat la ceremonie și a adus o coroană de flori. Newsweek România l-a contactat pe George Simion atât la telefon, cât și prin mesaje, fără nici un răspuns, până la ora publicării acestui text.

Deputatul Silviu Vexler, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, a confirmat că George Simion a participat la funeralii, arătând că oricine a putut fi prezent la ceremonie.

Simion nu a postat nicăieri despre participarea la înmormântare și nici nu a avut vreo intervenție, în timpul funeraliilor, a mai precizat președintele FCER. Simion este recunoscut pentru felul cum transmite live, de pe propriul telefon, fiecare eveniment la care are interes să se promoveze.

„Nimeni nu a primit nici o invitație. A fost un anunț public, oricine a dorit să vină a putut veni. Mi-au spus colegii că a fost, eu nu l-am văzut, că nu eram în cel mai bun moment al meu. Nu a fost nici o problemă, am înțeles că a venit, a depus o coroană și a plecat”, a arătat Silviu Vexler.

Participarea lui George Simion la înmormântarea lui Aurel Vainer este neobișnuită, în condițiile în care partidul pe care îl conduce sunt mai mulți parlamentari care simpatizează cu Mișcarea Legionară, unii dintre ei făcând apologia unor legionari, în Parlamentul României.

Senatorul AUR Sorin Lavric i-a elogiat între alții pe legionarul Valeriu Gafencu și pe Mircea Vulcănescu, de la tribuna Senatului, provocând o reacție publică a Institutului pentru Studierea Holocaustului și a Ambasadei Israelului la București. Celălalt co-președinte al AUR, Claudiu Richard Târziu, are platforma rostonline.ro, cu tendinţe legionare.

Mai mult, la toate protestele organizate sau asociate cu AUR, sunt scandate lozinci antisemite sau este trivializat Holocaustul (de exemplu, „Vakcin macht frei”, „Nu uita, domnule Fritz, Timișoara nu-i Auschwitz”), pe care conducătorii AUR nu le-au condamnat niciodată public.

Totodată, după elogiile lui Lavric pentru legionari, actrița Maia Morgenstern a primit amenințări cu moartea, în Parlament fiind adoptată apoi o declarație, prin care deputații condamnă manifestările cu caracter antisemit din România şi tentativele de reabilitare ale criminalilor de război.

La vremea respectivă, George Simion declara, în legătură cu atacul antisemit asupra Maiei Morgenstern, că „noi (AUR, nr.) suntem împotriva antisemitismului” și că „orice declarație antisemită trebuie penalizată”.

În schimb, colegul său de conducere, Claudiu Târziu, acuza „o operațiune de compromitere speciale (…) care a luat ca primă țintă AUR (…) nici un document programatic al nostru nu arată că am fi astfel”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri