Caută
Close this search box.

Creștere dramatică a cazurilor de anxietate și depresie din cauza pandemiei

Numărul de cazuri de anxietate și depresie a crescut dramatic în 2020 din cauza pandemiei de Covid-19, arată un nou studiu realizat de cercetători din mai multe țări.

Studiul, realizat de o echipă internațională de cercetători, a fost publicat recent în “Lancet” și a analizat 48 de alte cercetări publicate între ianuarie 2020 și ianuarie 2021 pe tema prevalenței anxietății și depresiei în multe regiuni ale lumii înainte și după debutul pandemiei.

Autorii studiului au analizat apoi cum schimbările în prevalența acestor afecțiuni mintale a fost asociată cu markeri ai pandemiei, precum reducerea mobilității umane și ratele de infecție cu SARS-CoV-2.

Ulterior, cercetătorii au realizat un model care le-a permis să extrapoleze schimbarea prevalenței bolilor mintale după debutul pandemiei în funcție de vârstă, sex și rezidență.

Studiul a estimat că la nivel mondial au fost 246 de milioane de cazuri de depresie și 374 milioane de cazuri de anxietate în 2020, cu 20%, respectiv 26% mai multe față de numărul estimat în cazul în care pandemia nu ar fi existat.

Potrivit studiului, la nivel mondial s-au înregistrat anul trecut 76 de milioane de cazuri suplimentare de anxietate și 53 milioane de cazuri de depresie ca urmare a pandemiei, comparativ cu numărul estimat în cazul în care pandemia de Covid-19 nu ar fi existat.

Autorii studiului au ajuns la concluzia că pandemia a generat o creștere alarmantă a numărului de cazuri de tulburări mintale, categoriile cele mai afectate fiind femeile și persoanele tinere – mai ales cele cu vârsta între 20 și 24 de ani.

Astfel, circa două treimi din numărul de cazuri suplimentare de depresie și 68% din cele de anxietate s-au înregistrat în rândul femeilor, mai ales a celor tinere.

“Credem că această situație poate fi explicată prin faptul că femeile au riscuri mai mari de a fi afectate de consecințele economice și sociale ale pandemiei”, a afirmat dr. Damian Santomauro de la Universitatea din Queensland, autor principal al studiului, citat de The Guardian.

“Femeile sunt mai susceptibile de a lua responsabilități suplimentare domestice și de îngrijire ca urmare a închiderii școlilor sau a îmbolnăvirii unor membri ai familiei. De asemenea, femeile au de obicei salarii și economii mai mici și locuri de muncă mai puțin sigure decât bărbații”, a mai spus dr. Santomauro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri