Cum menții conexiunea sexuală în timpul tratamentului pentru infertilitate

Registrul Agresorilor Sexuali

Așteptarea pentru a deveni părinți poate fi o călătorie lungă și adeseori epuizantă – mai ales atunci când insuccesul se datorează problemelor de infertilitate. Dacă vă confruntați cu acest lucru în viața voastră, să știți că nu sunteți singuri: în general, 12% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani au experimentat o perioadă de infertilitate de-a lungul vieții sau au recurs la tratamente de infertilitate în Statele Unite. Este vorba de aproximativ 7.3 milioane de oameni.

De asemenea, este important să știți că există speranță – și, într-un fel sau altul, puteți deveni părinții care ați visat întotdeauna să fiți. Fie că este vorba de tehnologia de reproducere asistată, cum ar fi FIV sau apelarea la o mamă surogat, sau o altă metodă de construire a familiei, cum ar fi adopția, poți aduce un copil în viața ta. Primul pas este să faci față infertilității și să te pregătești să mergi înainte cu următoarea etapă a vieții tale.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Infertilitatea este un proces dificil de depășit, iar tratarea infertilității este esențială în călătoria de construire a unei familii în viitor. Lăsate necontrolate, efectele emoționale și fizice ale luptei cu infertilitatea vă pot afecta negativ cuplul pentru tot restul vieții. Prin urmare, deși este normal să experimentați sentimente de durere și pierdere în timp ce vă acceptați infertilitatea sau faceți tratamente pentru a putea avea un copil, este important să faceți eforturi pentru a menține echilibrul în cuplul vostru și pentru a contracara efectele negative ale stresului perioadei.

Majoritatea cuplurilor știu de la început că tratamentul infertilității le va afecta fizic și emoțional – dar multe nu sunt pregătite pentru efectul pe care îl are asupra intimității lor sexuale. Focalizarea asupra fertilității poate afecta considerabil dorința și excitarea la femei și poate provoca disfuncții sexuale la bărbați.

De ce apar problemele?
• Din cauză că nu mai puteți fi spontani
În timpul tratamentului pentru infertilitate, dorința nu mai este motivul principal pentru a face dragoste. În schimb, ceasurile, termometrele, medicamentele, ultrasunetele și testele decid când este cel mai bun moment pentru a face sex. Cuplurile infertile fac sex preponderent în perioada ovulației și în poziții care ajută spermatozoizii să ajungă mai ușor la ovule.

Deși această planificare poate fi necesară pentru a crește șansele de a concepe, ea determină foarte multe probleme în cuplu: 45% din cuplurile care se luptă cu tratamentul infertilității declară că sexul „pe ceas” este stresant. Sexul programat poate determina bărbații să dezvolte disfuncție erectilă și ejaculare prematură. Femeile își pierd frecvent dorința și întrețin relații sexuale fără să se mai excite, doar pentru a respecta calendarul perioadei fertile.

• Intervenția medicală în viața sexuală
Cuplurile suferă ”invazii intime” asupra corpului, organelor genitale și chiar detaliilor vieții lor sexuale. Organele lor sexuale sunt testate și evaluate pentru a li se determina funcționalitatea, adesea cu proceduri care afectează stima de sine. Medicamentele hormonale care cresc ovulația, modifică aciditatea vaginului sau mucoasa uterină creează adesea schimbări ale dispoziției care scad dorința sexuală.

La un moment dat în acest proces medical, corpul începe să fie văzut ca un simplu mecanism, funcțional sau nu, iar raporturile sexuale sunt bune numai dacă există un produs care rezultă din acesta – o sarcină. În mod ironic, procesul de a ajuta un cuplu să creeze un copil poate fi dezumanizant.

• Modificări ale percepției despre propria sexualitate
Cercetările arată că femeile care urmează tratamente pentru infertilitate se consideră adesea mai feminine și mai încrezătoare în lunile în care ovulează, dar mai puțin feminine în lunile lipsite de ovulație. Bărbații pot începe să se simtă mai puțin încrezători în ei dacă nu sunt în măsură să procreeze un copil în urma relațiilor sexuale, indiferent dacă se datorează sau nu numărului de spermatozoizi.

Adesea, atunci când sarcina rezultă fără relații sexuale, dar prin intervenții precum fertilizarea intrauterină sau fertilizarea și implantarea in vitro, cuplurile pot considera adesea că au eșuat pe planul sexual.

Cum se recuperează intimitatea sexuală în timpul și după tratamentul infertilității
Recunoașteți că treceți printr-o perioadă dificilă
Infertilitatea se întâmplă de obicei în timpul unei căsnicii sau relații de lungă durată și este adesea un prim și neașteptat test al puterii cuplului și al abilităților comune de a face față unei crize. Sexualitatea și conexiunea emoțională sunt intrinsec inseparabile. Cuplul trebuie să accepte că drumul către sarcină va fi complicat și mai mecanic decât ar fi sperat, acordându-și reciproc permisiunea de a vorbi despre asta și de a-și exprima dezamăgirea fără reasigurări false de la celălalt, pentru a rămâne conectați.

Rămâneți uniți împotriva intruziunilor suplimentare
Cuplurile ar putea avea nevoie să se protejeze reciproc de comentariile dureroase sau de judecata din partea familiilor lor. La fel, oamenii bine intenționați fac adesea observații incredibil de naive precum: „De îndată ce încetezi să încerci, probabil vei rămâne însărcinată”. Fiți selectivi cu privire la persoanelor cărora le dezvăluiți planurile în timp ce urmați un tratament. Este destul de greu să suportați lună de lună fără apariția unei sarcini, darămite dacă trebuie să raportați situația unui public care întreabă despre rezultatul vieții tale sexuale.

Separați intimitatea voastră de scopul de a face un copil
Dacă poți, păstrează patul ca loc pentru a încerca să rămâi însărcinată și fă dragoste din pasiune pe canapea, pe un covor în fața șemineului sau rezervă o cameră de hotel – orice lucru mai creativ care te scutește de „trebuie să facem sex ca să avem un copil”. Încercați să aveți o experiență plăcută pe lună ca moment pentru a vorbi, atingeți, reconectați și liniștiți-vă reciproc de dragostea și dorința voastră fără presiunea unui rezultat.

Împărtășiți-vă sentimentele
Nu încerca să fii puternic pentru partenerul tău. Fii deschis cu privire la grijile care te apasă și întreabă-ți partenerul despre temerile sale. Cuplurile care intră într-o criză de comunicare, cu un partener care se plânge sau critică permanent, iar celălalt se apără sau se retrage, sunt expuse riscului de a distruge atât relația sexuală, cât pe cea emoțională. Dacă aveți nevoie, nu ezitați să cereți ajutorul unui terapeut specializat, pentru a învăța să comunicați mai bine în timpul acestei perioade stresante din viața voastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *