Caută
Close this search box.

Cutremur în România, duminică după amiază! Unde s-a simțit

cutremur

Un nou cutremur a avut loc în România, în zona seismică Vrancea. Alte două cutremure au avut loc sâmbătă dimineața.

România este zguduită din ce în ce mai des de cutremure. Cel mai recent s-a produs în urmă cu puțin timp, la ora locală 17:40. Seismul a avut o magnitudine de 3,1 grade pe scara Richter și s-a produs în zona seismică Vrancea, locul unde au loc cele mai frecvente cutremure la noi din țară.

Seismul de duminică după-amiaza s-a produs la o adâncime de 113 kilometri în apropierea următoarelor oraşe, dintre care în primele două sunt martori care spun că l-au simțit: 70 km est de Braşov, 77 km nord-est de Ploieşti, 116 km sud de Bacău, 120 km vest de Brăila, 122 km vest de Galaţi şi 128 km nord de Bucureşti.

Un cutremur major s-ar putea produce oricând în România

Această săptămână a fost una încărcată pentru Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Sâmbătă dimineață au avut loc alte două seisme.

Primul seism resimțit sâmbătă dimineața în România s-a produs în jurul orei locale 00.08 și a avut o magnitudine de 2.0 grade. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 103 de km.

Cel de-al doilea cutremur care a zguduit țara noastră s-a produs la ora locală 05:22:41, în Muntenia. Acesta a avut o magnitudine de 2.0 pe scara Richter, la adâncimea de 20km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 10km SV de Brăila, 31km S de Galați, 126km NV de Constanța, 150km E de Ploiești, 164km NE de București, 171km SE de Bacău, 186km E de Brașov, 213km NE de Ruse, 215km S de Chișinau, 219km N de Varna.

Alte două cutremure au avut loc în această săptămână, unul miercuri dimineața și unul joi seara. În decursul lunii noiembrie, România a fost zguduită de 26 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,6 pe scara Richter, anunță Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Având în vedere desele cutremure din ultima lună, specialiștii susțin că trebuie să ne așteptăm oricând la un seism major în România.

“Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a explicat profesorul Mircea Radulian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri