Caută
Close this search box.

General american: Aveți autostrăzi și tuneluri care permit deplasarea rapidă în România, dacă aliaţii trebuie să vină rapid?

ben hodges

Potenţiala escaladare a tensiunilor care există în regiune, pe fondul „creşterii posturii asertive” a Rusiei şi al folosirii acţiunilor hibride, rămâne pentru România un „subiect major de îngrijorare” privind securitatea naţională, a spus şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu.

Pe de altă parte, generalul american Ben Hodges a subliniat necesitatea infrastructurii în România, în cazul necesității unei intervenții rapide a aliaților.

În prezent, Federaţia Rusă a adoptat o postură caracterizată de pârghii de putere centralizate, militarizare accelerată şi ostilitate exprimată deschis către Vest”, iar „linia întâi a atitudinii sale asertive este acum regiunea extinsă a Mării Negre”, a spus Petrescu, la conferinţa cu tema „Consolidarea profilului României ca actor proactiv pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre”, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Petrescu, „anexarea ilegală a Crimeii în martie 2014 a dat Rusiei un avantaj geostrategic clar – transformarea rapidă a peninsulei într-un bastion al forţelor navale şi aeriene”.

„Rusia acţionează pentru a câştiga control deplin asupra activităţilor navale în Marea Neagră, pentru a-şi proteja mijloacele de comunicare şi rutele de transport de energie, pentru a intimida o parte din statele din zonă şi să influenţeze accesul forţelor NATO în Marea Neagră”, a spus Daniel Petrescu.

În acest context, „potenţiala escaladare a tensiunilor care există în regiune, pe fondul creşterii posturii asertive a Rusiei şi al folosirii acţiunilor hibride, rămâne pentru noi un subiect major de îngrijorare privind securitatea naţională”, a adăugat şeful SMAp.

„Din această perspectivă, consolidarea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei, mai ales pe Flancul estic, într-o abordare unitară, de la nord la sud, consolidarea capacităţii UE de a reacţiona alături şi acordul SUA privind securitatea regiunii Mării Negre sunt elemente-cheie şi soluţii pe termen lung pentru asigurarea stabilităţii regionale”, a spus el.

El a arătat că, în ultimul an, România şi-a consolidat rolul ca aliat activ şi ca actor regional, asigurând securitatea euroatlantică şi internaţională în zonă.

„Una din priorităţile strategice ale politicii de externe şi de apărare din România este să susţinem Balcanii de Vest şi ţările din Parteneriatul Estic, având obiectivul ancorării lor definitive şi ireversibile în instituţiile europene şi euroatlantice.

Cooperarea regională este instrumentul principal al promovării contribuţiei române la consolidarea mediul de securitate din vecinătate, în baza integrării lor europene şi euroatlantice”, a punctat Petrescu.

La prima sesiune a conferinţei a participat şi general-locotenent în rezervă Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa, care a subliniat că „faptul că România este furnizor de securitate trebuie apreciat unanim, nu doar în România, ci şi în interiorul Alianţei”.

„România nu este doar consumator, ci şi furnizor în ceea ce priveşte trupele antrenate trimise în teatre de operaţii, în ceea ce priveşte capabilităţile şi, de asemenea, în ceea ce priveşte faptul că România este o platformă pentru NATO în regiunea Mării Negre”, a spus el.

În opinia lui Hodges, „România este centrul de greutate pentru SUA în regiune şi este centru de greutate pentru NATO în regiune”.

„Sunt trei ţări NATO în bazinul Mării Negre, alături de trei parteneri, pe lângă adversarul nostru, Federaţia Rusă. România este locul – datorită geografiei, dar şi datorită modului în care operează – cel mai bun din care Alianţa poate face exerciţii”, a spus el.

El a vorbit, în contextul eventualelor operaţiuni militare, despre nevoia unei infrastructuri potrivite.

„Există câteva aspecte legate de mobilitate. Unul este infrastructura. Podurile – aveţi podurile peste multele râuri ale României, mai ales Dunărea? Autostrăzi, tuneluri care permit deplasarea rapidă spre şi în România, când aliaţii trebuie să fie vină rapid – susţine infrastructura aşa ceva?”, a spus Ben Hodges.

Statul Major al Apărării organizează, în perioada 11 – 13 noiembrie, Conferinţa internaţională „Gândirea Militară Românească” cu tema „Consolidarea profilului României ca actor proactiv pentru asigurarea securităţii în Regiunea Mării Negre”, în format online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri