Caută
Close this search box.

Habitatele din Grindul Chituc, afectate de o firmă de construcţii, vor fi aduse la stadiul iniţial

Societatea de construcţii care reabilitează stăvilarele de la Periboina şi Edighiol şi a făcut lucrări de amenajare a drumului care trece prin zona strict protejată Grindul Chituc este obligată să readucă habitatele naturale la starea anterioară lucrărilor, a declarat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Atena Groza, scrie Agerpres.

Atena Groza a amintit că drumul de aproximativ 20 de kilometri care a fost întărit de firma de construcţii câştigătoare a licitaţiei organizate de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) este unul vechi care ducea spre o cherhana şi care trece prin zona strict protejată.

Este un drum care a fost folosit pentru transportul peştelui pe vremea cherhanalelor. Mai este folosit şi acum cu stricta supraveghere a Administraţiei RBDD de către Enel pentru mentenanţa liniilor electrice. Problema este că a fost lărgit, au fost făcute alte lucrări nepermise, poduri, şi s-a intrat în condiţiile în care în permisul emis de Administraţia RBDD se specifica foarte clar că nu au voie ca transportul utilajelor să fie făcut prin Grindul Chituc, fiind zonă strict protejată„, a afirmat guvernatoarea Rezervaţiei.

Stăvilarele Edighiol şi Periboina, aflate în apropierea Grindului Chituc, vor fi reabilitate printr-un proiect european iniţiat de ABADL, iar drumul ar fi fost întărit pentru a permite accesul unui utilaj de dimensiuni mari în zonă care ar fi înlesnit ulterior accesul dinspre mare al altor utilaje.

Nici firma de construcţii şi nici cea care efectuează monitorizarea mediului nu au anunţat începerea lucrărilor. Poate ar fi trebuit să fim mai activi, mai suspicioşi, dar chiar nu ne-am imaginat că nu vom fi anunţaţi de începerea lucrărilor ca să facem monitorizarea„, a mai spus Atena Groza.

Ea a adăugat că instituţia pe care o conduce a început evaluarea pagubelor de mediu produse de firma de construcţii.

Administraţia RBDD face o evaluare a pierderilor de biodiversitate şi vom solicita companiei, după încheierea evaluării, să readucă mediul la starea iniţială. Nu să plătească bani, ci să readucă mediul la starea iniţială, indiferent de costuri„, a precizat guvernatoarea Rezervaţiei.

În opinia directorului ABADL, Paul Cononov, lucrările la stăvilarele din Periboina şi Edighiol sunt necesare pentru îmbunătăţirea biodiversităţii, neîntreţinerea celor două obiective provocând inclusiv secarea lacului Nuntaşi.

Din punctul nostru de vedere, al finanţatorului, lucrările se desfăşoară în limitele legii„, a menţionat directorul ABADL, fost guvernator al Rezervaţiei.

Pescarii tulceni din zona Sarichioi-Jurilovca au cerut în repetate rânduri refacerea canalelor de legătură dintre Marea Neagră şi complexul lagunar Razim-Sinoe, pentru refacerea resursei acvatice.

Zona Periboina s-a colmatat integral, iar canalul Edighiol e colmatat în proporţie de 70%. Dacă aceste lucrări s-ar reface, speciile de peşte de apă marină ar intra în lac şi aici vorbim de chefal, scrumbie, chiar şi stavrid. Practic, resursa piscicolă se va regenera. Am putea valorifica şi partea turistică. Dacă s-ar redeschide ecluzele, cei care fac turism nu vor mai fi nevoiţi să meargă (cu bărcile – n.r.) până la Sfântu Gheorghe şi să coboare în cele două lacuri„, a declarat preşedintele asociaţiei de pescari Goloviţa, Cătălin Balaban.

Potrivit guvernatoarei Rezervaţiei, situaţia din grindul Chituc a fost adusă la cunoştinţa conducerii Administraţiei RBDD după întărirea drumului de peste 20 de kilometri, în contextul în care agentul ecologic care monitorizează zona a fost în concediu, Comisariatul din Jurilovca are doar şase din cei nouă comisari necesari şi nu poate utiliza niciuna din cele două maşini de care dispune.

Lucrările realizate la Periboina şi Edighiol costă aproximativ 15 milioane de euro şi sunt finanţate printr-un proiect european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri