Caută
Close this search box.

Horaţiu Gorun (SGG): A fost finalizată digitalizarea fluxului de documente

horaţiu gorun

Secretarul general al Guvernului, Horaţiu Gorun, afirmă că în cele nouă luni de mandat a fost finalizată digitalizarea fluxului de documente, la Palatul Victoria, iar după mai multe blocaje instituţionale Secretariatul General al Guvernului a devenit implicat în procesul de înfiinţare la Bucureşti a Centrului European de Securitate Cibernetică.

Gorun mai consemnează ca punct bifat în mandatul său securizarea sediului Guvernului, despre care spune că la începutul acestui an funcţiona aproape ca o gară, în care intrările şi ieşirile aveau un nivel de securizare deficitar, iar activitatea era mereu expusă diverselor pericole birocratice.

Întrebat cum s-a simţit criza politică, Gorun spune că astfel de schimbări bruşte ”aduc multă debusolare printre cei aproape 700 de angajaţi” din Guvern şi că, din cauza instabilităţii, pot apărea fisuri în legături profesionale bazate pe o încredere construită în timp.

El contestă calificarea sa de „om al premierului Cîţu”, argumentând că, ”atâta vreme cât o colaborare profesională este eficientă, poate funcţiona în toate locurile în care aceasta se desfăşoară”.

News.ro:La începutul mandatului s-a spus ca sunteţi omul premierului Cîţu. Ce credeţi că a condus la această concluzie? Sunteţi sau nu?
Horaţiu Gorun: Am preluat conducerea Secretariatului General al Guvernului cu toată responsabilitatea, la propunerea premierului Florin Cîţu, după ce lucrasem împreună foarte bine, la Ministerul Finanţelor.

Acolo am ocupat funcţia de secretar general adjunct. Interpretările unora sunt de necomentat, atâta vreme cât o colaborare profesională este eficientă şi poate funcţiona în toate locurile în care aceasta se desfăşoară.

News.ro: Ce au însemnat pentru dumneavoastră cele nouă luni de mandat? Cu ce proiecte aţi venit, cât din ele aţi realizat şi în ce stadiu le lăsaţi?
Horaţiu Gorun: Dincolo de pregătirea şi coordonarea a zeci de şedinţe de Guvern, precum şi asumarea documentaţiei actelor legislative, primul proiect despre care ştiu că face diferenţa este cel al digitalizării activităţii birocratice la nivelul Guvernului.

În doar câteva luni, am pus în funcţiune sistemul digitalizat al fluxului de documente, reducând drastic utilizarea hârtiei în Palatul Victoria.

Arhivarea este, de asemenea, astăzi, complet digitalizată, iar căutarea unui document şi găsirea acestuia se poate face în câteva secunde, chiar dacă nu este cunoscut numărul acestuia, ci doar unele cuvinte cheie.

Tot în calitate de secretar general al Guvernului, am decis preluarea pentru ducerea la bun sfârşit a înfiinţării la Bucureşti a Centrului european de securitate cibernetică.

După o serie de blocaje instituţionale, SGG a reluat procesul de punere a României pe harta europeană a securităţii cibernetice, a cărui finalitate trebuie marcată în primăvara anului viitor.

Un alt punct important, de data aceasta pentru tot ce înseamnă România sportivă, a fost efortul maxim al SGG pentru ca ţara noastră să se ralieze Codului Mondial Anti-Doping 2021.

Printr-o serie de modificări legislative coordonate de specialiştii Secretariatului General al Guvernului, a fost adoptat proiectul de lege al Guvernului privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, lege absolut esenţială pentru ca sportivii români să poată continua să participe la competiţii internaţionale majore.

Şi ordonanţa în domeniul achiziţiilor publice a fost extrem de importantă, pentru că elimină blocajele şi aduce predictibilitate în achiziţiile publice din marile proiecte de ţară.

Nimeni nu va mai sta cu autostrada neconstruită din cauza contestaţiilor care blocau poate şi ani de zile o lucrare strategică. Iar securizarea Palatului Victoria, un aspect care poate nu interesa marele public, dar era esenţial, există cu adevărat abia de anul acesta.

Sediul Guvernului României funcţiona la începutul anului 2021 aproape ca o gară, în care intrările şi ieşirile aveau un nivel de securizare deficitar, iar activitatea era mereu expusă diverselor pericole birocratice.

Pe scurt, Guvernul lucra în Palatul Victoria cu un sistem de securizare neschimbat de 20 de ani, iar astăzi pot spune că, alături de echipe valoroase, am implementat 90 % din noul sistem gândit de la zero, conform specificului acestei clădiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri