Secția pentru procurori a CSM în materie disciplinară a respins, direct pe procedură, toate cele trei dosare disciplinare în care procurorul militar Bogdan Pîrlog era acuzat – de către Inspecția Judiciară – de insubordonare, de manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale, precum și de încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții. De asemenea, a fost respins și dosarul disciplinar care îi privește pe procurorii Cristian Ardelean, de la PT Bihor și Alexandru Codreanu, de la PT Brașov.
Concret, Inspecția Judiciară nu (prea) a mai avut niciun obiect al demersului său, toate acțiunile disciplinare împotriva procurorului Bogdan Pîrlog, în prezent adjunct al Parchetului Militar București, fiind respinse ca lovite de nulitate absolută. Miercuri, 10 noiembrie 2021, Secția pentru procurori a CSM în materie disciplinară a venit cu exact aceeași decizie în nu mai puțin de trei dosare diferite privindu-l pe Bogdan Pîrlog. Atrage atenția nu neapărat decizia în sine – Secția în cauză fiind absolut liberă și îndreptățită să ia orice decizie crede de cuviință, în orice speță pe care o judecă -, ci maniera absolut identică, vizibilă și pentru un nespecialist, în care s-a respins totul, cum se spune, ”din fașă”.
Mai concret, este vorba despre cauze vizând următoarele abateri disciplinare (conform art. 99 din Lege anr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor):
a): „manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu” (aceasta abatere ii vizează si pe Ardelean si Codreanu);
b): „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii”;
g): „nerespectarea de către procuror a dispozițiilor procurorului ierarhic superior, date în scris și în conformitate cu legea”;
m): „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ, prevăzute de lege sau regulamente”. Curiozitatea nu este nici pe departe respingerea în sine a acțiunilor, la care se aștepta cumva toată lumea, ci maniera respingerii lor, absolut identică, direct pe procedură, în toate cele trei cazuri. Mai exact, Secția a admis peste tot excepția nulității absolute a rezoluției de exercitare a acțiunii disciplinare. Inspecția Judiciară poate ataca cele trei hotărâri la Înalta Curte de Casație și Justiție, în termen de 15 zile. Iar in caz ca IJ va avea câștig de cauză, instanța supremă va dispune reluarea judecății disciplinare.
Mizele sunt, totuși, destul de mari. Spre exemplu, în cazul acuzației de la punctul b), dacă cel în cauză ar fi sancționat definitiv pentru această faptă, acestuia nu-i poate fi aplicată decât una din următoarele două sancțiuni: retrogradarea profesională sau excluderea din magistratură.
Iata minutele din cele trei dosare disciplinare :
minută – DEX, act în care se consemnează rezultatul deliberării completului de judecată. Minuta trebuie să cuprindă toate menţiunile prevăzute pentru dispozitivul hotărârii, v. şi dispozitivul hotărârii. Minuta se semnează de toţi membrii completului de judecată (art. 309 C. proc. pen.).
Dosar 12/P/2021:
„Admite exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare nr. 2483/B din 25.08.2021 date in lucrarea nr. 21-1335/a1 la data de 25 august 2021.
Constata nulitatea actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva paratului Pirlog Bogdan Ciprian, prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, cercetat sub aspectul savarsirii abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. g) si m) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Pronuntata in sedinta publica azi, 10 noiembrie 2021”.
Dosar 9/P/2021:
„Admite exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare nr. 2456/B din 23.08.2021 date in lucrarea nr. 21-1813/a1 la data de 23 august 2021.
Constata nulitatea actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva paratului Pirlog Bogdan Ciprian, prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, cercetat sub aspectul savarsirii abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) si b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Pronuntata in sedinta publica azi, 10 noiembrie 2021”.
Dosar 7/P/2021:
„Admite exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare nr. 2267/B din 22.07.2021 date in lucrarea nr. 21-1240/a1 la data de 22 iulie 2021.
Constata nulitatea actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva paratilor Pirlog Bogdan Ciprian (prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti), Ardelean Cristian Marius (procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor) si Codreanu Alexandru (procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov), cercetati sub aspectul savarsirii abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Pronuntata in sedinta publica azi, 10 noiembrie 2021”.