Caută
Close this search box.

Mirosul de mentă sporește vigilența la volan

Printre beneficiile mentei se numără și combaterea oboselii la volan. Șoferii expuși mirosului de mentă reșesc să-și păstreze mai bine vigilența în timp ce conduc, potrivit unor cercetări din 2021.

Oboseala la volan poate interveni în cazul oricărui șofer, dar se pare că șoferii de vehicule automatizate obosesc mai repede decât cei care conduc vehicule complet manuale, potrivit unui studiu¹ apărut în Jurnalul Internațional de Performanță a Vehiculelor. Cercetătorii investighează modalități de a contracara acest efect și de a reduce astfel riscul ca șoferii obosiți să fie implicați într-un accident rutier. O abordare promițătoare este utilizarea stimulării olfactive, expunând periodic șoferul la mirosul de mentă.

Beneficiile mirosului de mentă: reduce oboseala șoferilor
O echipă de cercetare din China a analizat modul în care stimularea olfactivă cu miros de mentă influențează oboseala și vigilența a șoferilor. Oamenii de știință au analizat variabilele subiective și obiective cu ajutorul unui grup de 34 de voluntari, dintre care unii au fost testați cu expunere la mentă, iar alții cu aer, pur și simplu.

Cercetătorii au descoperit că acei șoferi care au respirat aroma de mentă au raportat o senzație de oboseală mai scăzută în comparație cu șoferii care au respirat doar aer. Indicatorii timpului de reacție și variabilele oculare au susținut, de asemenea, că vigilența șoferilor a crescut în timpul expunerii la mirosul de mentă, dar nu cu expunerea la aer.

Având în vedere apariția vehiculelor autonome și automatizate condiționat, este esențial ca „șoferul” să fie eliberat de principalele sarcini de operare a volanului, a accelerației și a frânelor, în condiții normale, dar să fie prezent în calitate de supraveghetor și pregătit să intervină dacă este nevoie pentru a prelua controlul de pe computerul vehiculului atunci când sistemul de conducere automatizat ajunge la unele limite sau când condițiile se schimbă și trebuie evitată o coliziune sau un alt accident.

Autorii studiului subliniază că menta poate fi cam prea puternică pentru unii șoferi și, astfel, un miros suplimentar care să nu fie chiar atât de pregnant ar putea fi amestecat cu stimulentul olfactiv. Aceștia mai spun că stimularea cu miros de mentă are un efect redus asupra șoferilor dacă nu sunt obosiți.

Cercetătorii s-au concentrat, de asemenea, asupra modului în care s-ar putea stabili dacă un supraveghetor de conducere într-un vehicul automat condiționat obosește sau adoarme. Ca atare, în viitor, senzorii ar putea fi programați pentru a detecta oboseala șoferului și pentru a elibera un stimulent olfactiv adecvat la un moment oportun pentru a se asigura că siguranța este prioritară.

Cum să lupți cu oboseala când conduci?
Multe persoane conduc obosite, mai ales dacă este vorba de cele care fac naveta și conduc fie dimineața foarte devreme, fie seara târziu, dar, pentru a evita accidentele, e necesar ca șoferul să fie cât mai vigilent și să își creeze condiții cât mai bune de condus. Iată ce poți face ca să rămâi concentrat și să îți păstrezi vigilența când ești la volan:

Dormi bine noaptea
Caută să ai un somn suficient și cât mai odihnitor pe timpul nopții, iar dacă nu reușești, încearcă să dormi măcar 30 de minute în timpul zilei înainte să te urci la volan. O persoană care nu doarme bine poate avea diverse accidente atât în casă, cât și pe stradă sau la serviciu, iar dacă mai și șofează, riscul este cu atât mai mare.

Consumă un aliment sau o băutură cu cofeină
Pentru a combate oboseala în timp ce conduci, mai ales dacă nu ai dormit destul, bea o cafea sau un ceai verde ori negru sau consumă un aliment cu cofeină, cum ar fi două pătrățele de ciocolată neagră cu cel puțin 50% cacao. Studiile au arătat că și o singură ceașcă de cafea poate ajuta la reducerea efectelor lipsei de somn.

Pune-ți în mașină un odorizant care să își crească vigilența
Unele mirosuri, cum ar fi uleiul esențial de mentă sau cel de lămâie, ajută la păstrarea vigilenței și a concentrării, așa că e bine să ai în mașină un odorizant care să aibă una dintre aceste arome.

Ascultă muzică
Muzica te preferată te ajută să îți păstrezi vigilența la volan. Caută să asculți și cântece cu versuri și să cânți împreună cu artiștii, deoarece în acest fel îți stimulezi creierul și îl forțezi să fie atent. Indiferent de muzica pe care o asculți, dacă îți place, te va ajuta să te concentrezi mai bine la drum.

Ia-ți un partener de drum
În funcție de unde anume te deplasezi, încearcă să iei cu tine un membru al familiei, un prieten, un coleg sau un vecin, deoarece compania cuiva cu care poți sta de vorbă te va ajuta să fii mai vigilent și să combați oboseala. Dacă pleci la drum mai lung, e bine să ai cu tine măcar încă o persoană care conduce, de asemenea, și cu care poți face schimb când simți că obosești.

Când este necesar să te oprești din condus?
Uneori, aceste strategii nu funcționează, deoarece mintea și corpul sunt pur și simplu prea obosite pentru a conduce un vehicul. Dacă ai plecat la drum lung și ai crezut că poți conduce o anumită porțiune, dar simți că ai obosit mai repede, ia măsuri. Iată câteva semne revelatoare că ar trebui să îți spună că e timpul să te oprești imediat din condus:

Caști necontrolat și frecvent.
Nu-ți amintești când ai parcurs ultimii kilometri.
Mintea ta rătăcește în mod constant și nu se concentrează asupra a ceea ce se întâmplă în jurul tău.
Îți simți pleoapele grele
Un șofer de pe o altă bandă te claxonează.
Dacă observi una sau mai multe dintre aceste situații în timp ce ești pe drum, iată ce poți face pentru a te proteja pe tine și pe ceilalți:

Trage pe dreapta cât de repede îți permite drumul.
Găsește o zonă liniștită în care poți parca în siguranță și unde să nu fie foarte mult zgomot.
Scoate cheia din contact și blochează ușile.
Găsește un loc confortabil în mașină pentru a adormi – poți rămâne inclusiv pe scaunul șoferului.
Lasă-te să dormi cel puțin 20 de minute (îți poți pune o alarmă pe telefon) sau, dacă nu te grăbești prea tare, dormi până te trezești natural.
După ce te trezești, oferă-ți câteva minute să te acomodezi și apoi, dacă simți că ești revigorat, pornește din nou la drum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri