Caută
Close this search box.

Moderna va dezvolta o doză de rapel specifică pentru varianta Omicron

Compania Moderna şi-a anunţat vineri intenţia de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron a COVID-19, detectată în Africa de Sud şi clasată „îngrijorătoare” de către OMS, notează AFP.

„Moderna va dezvolta rapid un candidat vaccin pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron”, a informat compania americană într-un comunicat.

Acest anunţ se înscrie într-o strategie de lucru la doze de rapel specifice pentru variantele îngrijorătoare, potrivit Moderna.

„În 2020-2021, acestea au inclus deja doze de rapel pentru variantele Delta şi Beta”, a precizat compania, spunând că „şi-a demonstrat în mai multe rânduri capacitatea de a trece noi candidaţi la stadiul de teste clinice în 60-90 de zile”.

„De la început am spus că pentru a lupta împotriva pandemiei a fost imperativ să fim proactivi în faţa evoluţiei virusului”, a afirmat şeful Moderna, Stéphane Bancel, citat în document.

„Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de câteva zile avansăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante”, a adăugat el.

Potenţial foarte contagioasă şi cu mutaţii multiple, noua variantă provoacă îngrijorare la nivel mondial pe măsură ce se răspândeşte din Africa de Sud, determinând lumea să-şi închidă treptat frontierele cu sudul continentului african.

În Europa, Belgia a depistat un prim caz. Un caz a fost raportat în Hong Kong şi unul în Israel, la o persoană care s-a întors din Malawi, potrivit Agerpres.

Laboratorul german BioNTech, aliat cu Pfizer, a spus că studiază noua variantă şi aşteaptă „cel mai târziu în două săptămâni” primele rezultate ale studiilor care vor permite să se stabilească dacă este capabilă să scape de protecţia prin vaccin.

Va dura „câteva săptămâni” pentru a înţelege nivelul de transmisibilitate şi virulenţă al noii variante, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al OMS.

Citește și: Varianta B.1.1.529 de COVID a fost denumită ”Omicron” de către OMS

Pentru Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), este „prematur” să se planifice o adaptare a vaccinurilor la varianta Omicron.

Riscul este „de la ridicat la foarte ridicat” ca noua variantă de COVID-19 să se răspândească în Europa, a anunţat vineri seară agenţia de sănătate a UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri